To ud af tre danskere bakker op om fodboldspilleres ret til at kaste bolden i stedet for kun at sparke til den. Og nu er der et politisk indgreb på vej. “De udviklingsfjendske kræfter i fodboldmiljøet må bøje sig,” mener talsperson, der hverken spiller eller ser fodbold.

Et stort flertal af danskere mener, at Dansk Boldspil-Union (DBU) bør indføre en regel, der tillader fodboldspillere at kaste bolden, ligesom man gør i håndbold.

Det viser en ny undersøgelse fra RokokoPolls.

Det kontroversielle forslag har været længe undervejs, men først efter håndboldherrernes EM-sejr har forslagets tilhængere fået flertal.

“Reglen om, at det kun er målvogteren, der må gribe bolden med hænderne, vidner om et arkaisk sportssyn, som strider mod tidsånden og truer med at sende unge potentielle fodboldspillere over i håndboldspillernes lejr,” siger Martin Espersen, der er talsperson for interesseorganisationen HPB (Hånd På Bolden, red.).

Minister nedsætter udvalg
Det folkelige pres får nu kulturminister Uffe Elbæk (R) til at nedsætte et udvalg, der skal udarbejde et lovforslag, der skal sikre den øgede handlefrihed, som muligheden for at bruge hænderne medfører.

Udsigten til et politisk indgreb i fodboldreglerne vækker skepsis såvel blandt fodboldspillere som ledere i DBU. De mener, at indgrebet vil underminere fodboldspillets grundlag.

Men at der er stor skepsis blandt fodboldudøverne, bekræfter kun behovet for et politisk indgreb, mener Martin Espersen.

“Eftersom fodboldklubber modtager offentlig støtte, kan udøverne betragtes som en slags offentligt ansatte. Og når et flertal af befolkningen vil ændre reglerne, så må de udviklingsfjendske kræfter i fodboldmiljøerne bøje sig og holde op med at diskriminere mellem hånd og fod.”

Martin Espersen selv hverken spiller eller ser fodbold, men han mener alligevel, at han er kvalificeret som talsperson for sagen.

“Det provokerer mit demokratiske sindelag, at man fastholder rigide og meningsløse regler i det, der trods alt er Danmarks nationalsport.”