Livstræt gang rundt om træet i stedet for dans, ingen børn kvalt i garn og absolut ingen nedsunken julefred. Den danske jul holder ganske enkelt ikke, hvad den lover, mener flere indvandrere. Integrationsminister Karen Hækkerup vil derfor nedsætte en julekommission, der skal undersøge sagen nærmere.

I de seneste år har flere og flere indvandrere holdt jul på dansk manér – til stor glæde for diverse immigrationskonsulenter.

Men den tendens er vendt nu. I stedet distancerer flere indvandrere sig fra julen, som ifølge dem er fuld af hule løfter og falske forventninger. Det er resultatet af en ny opgørelse fra analyseinstituttet Gallup, der har set på, hvem der fejrer jul i Danmark.

Vuggende hofter bandlyst
26-årige ingeniørstuderende Shiraz Khan er en af de mange indvandrere, som synes, at den danske jul lokker med løfter, den ikke kan holde.

”Sidste år holdt jeg på min danske kærestes opfordring jul med hendes familie. Det var en total skuffelse. Vi havde snakket meget om, at julefreden skulle sænke sig, men der skete ikke noget. I stedet hørte vi kun højlydte børneskrig og Absolute Christmas,” fortæller Shiraz Khan.

Det værste for ham var dog, at familien slet ikke dansede, men gik rundt om juletræet.

”Da det blev tid til at danse om træet, gjorde jeg mig klar til rigtig at give den gas. Jeg tog mit slips af og begyndte at lave ottetaller med hofterne,” siger Shiraz Khan, der kun modtog undrende blikke og åbne munde fra svigerfamilien for sin opførsel.

”Vi skulle slet ikke danse, viste det sig. I stedet gik vi langsomt, meget langsomt, rundt om træet. Det hele foregik i sådan et livstræt tempo,” siger Shiraz Khan.

Kald en spade for en spade
Integrationskonsulent i Københavns Kommune, Mohammed Fathir, beklager udviklingen, men forstår også indvandrernes kritik. Han opfordrer til, at man kalder en spade for en spade.

”Indvandrerdebatten har ikke godt af, at vi pakker tingene ind i vat. Sig det, som det er: Ingen spillemænd spiller lystigt op, eftersom spillemandskulturen er uddød. Far behøver ikke komme ud i køkkenet med en stor pung, så mor kan traktere – mor har egne kreditkort! Og hvad angår udsagnet om, at julen er hjerternes fest: Det passer ikke. Hjerterelateret julepynt udgør kun 13,4 % af den samlede mængde i modsætning til gran og stjerner, der tilsammen udgør næsten halvdelen,” oplyser Fathir og mener, at etniske danskere derfor bør tænke sig om en ekstra gang, inden de slynger om sig med juleklichéer.

“Sådan en tvetydig retorik skaber bare større og større afgrund mellem os og dem,” mener han.

Hans opfordring får opmærksomhed fra politisk hold. Integrationsminister Karen Hækkerup (S) siger til RokokoPosten, at hun vil se på muligheden for at nedsætte en såkaldt julekommission, der skal kaste et kritisk blik på de danske juletraditioner og se, hvilke der holder vand.

“Jeg har selv talt med flere indvandrere, der har holdt dansk jul for første gang. De var lettede over, at ingen børn blev kvalt i garn, men så til deres skuffelse ingen tegn på hverken dalende engle eller fattige jomfruer i løn,” fortæller Karen Hækkerup og vil derfor ikke afvise en radikal revision af de danske julesalmer.