Foto: dolgachov, Bigstock

Gammelt nag og nye traumer mødtes, da Helle og Niels i går aftes holdt jul med børn, børnebørn og en fremmed kvinde, der kastede op i garderobeskabet.

“Det er typisk. Jeg slider og slæber til hverdag, men juleaften kommer du ind fra sidelinjen, smider en and i ovnen og tager hele æren.”

Sådan lød det fra 63-årige Helle Jacobsen klokken halv ni juleaften, efter at hendes mand, Niels på 66, havde udtrykt tilfredshed med den julemiddag, han havde tilberedt.

Udsagnet gav familien Jacobsen fra Vejle hele ti point i kategorien Martyrium, da konkurrencen om årets mest dysfunktionelle julemiddag begyndte i går ved middagstid.

Hæmmet idiot og glutenallergi
Niels og Helle lagde ud allerede kvart over tolv, da Niels kritiserede Helles beslutning om at invitere sønnen Jonas, selvom han ifølge Niels er en “taber”.

Senere på dagen ankom Jonas med en tydeligt beruset kvinde, der faldt i søvn inden risalamanden efter at have kaldt Niels for “en hæmmet idiot” og kastet op i garderobeskabet.

Niels’ anden søn, Peter, indhentede point i kategorien Ophedet Værdikamp i et flot parløb med søsteren Camilla, da denne havde taget egen mad med til sine børn.

“Du ved godt, at Sirius Magenta ikke er glutenallergiker, men bare et røvhul, ikke?” lagde Peter ud, hvilket fik det omtalte barn til at græde og Camilla til at påpege Peters søn, Magnus’, problemer i skolen.

“Der hjælper fars syge taktik med at udskamme sine børn på grund af dårlige karakterer nok ikke, hva’, Peter? Jeg kan godt forstå, at Kathrine overvejede at gå fra dig sidste år,” sagde hun og indkasserede bebrejdende blikke fra hele seks personer omkring bordet – en ny danmarksrekord.

Mere raffineret taktik næste år
Ved 23-tiden stod det lige mellem familien Jacobsen og familien Sloth fra Gilleleje, der havde besluttet at give hinanden genbrugsgaver dét år, da Niels forsøgte sig i kategorien Alkohol-indrømmelser.

“Jeg ville ønske, at jeg havde bortadopteret dig, da du stadig var en lille sengevæder,” lød det til sønnen Jonas et par minutter i midnat. Et flot udspil, der dog blev toppet af Helles vindende svar:

“Jonas er ikke dit barn, din impotente idiot.”

“Jeg er rigtig stolt af sejren, selvom det nok koster mig mit ægteskab ,” siger Helle Jacobsen, der vil forsøge at genvinde prisen næste år.

“Men det bliver med en mere raffineret taktik. Måske bliver vi fire fraskilte tøser, der foregiver solidaritet og næstekærlighed i julen, men kommer med stikpiller om hinandens bryster og økonomi hele aftenen.”