Foto: Ocus Focus, Bigstock

Foto: Ocus Focus, Bigstock

Mandag ved tretiden indså Katja Jespersen, at hendes tilværelse var tom og udsigtsløs, da hun pludselig ikke kunne finde på mere at lave. I dag har hun det godt og er i gang med at afrime sin kummefryser.

En hel uges ferie derhjemme. Det kunne 43-årige Katja Jespersen se frem til, inden hele familien skulle til Italien. Hendes mand gik stadig på arbejde, mens hendes to store børn var på Roskilde Festival. Katja havde altså huset for sig selv og kunne bruge dagen på lige det, der passede hende.

“Jeg gik i panik ved tretiden. Pludselig gik det op for mig: Mit liv er jo meningsløst. Jeg fylder det febrilsk med alle mulige aktiviteter, men i sidste ende kan det være lige meget. Vi skal alle dø, og vores tilværelse er tom og absurd,” siger Katja, der slet ikke havde planlagt, at det skulle gå så galt.

Tom to do-liste
“Formiddagen brugte jeg på at gøre rent og købe ind, så jeg kunne slappe af med god samvittighed. Jeg kiggede nyheder på nettet, mens jeg spiste frokost, så jeg også kunne sige til mig selv, at jeg stadig fulgte med i verden udenfor. Men halvanden time senere var min kalender og to do-liste helt tom. Ligesom mit liv,” fortæller hun og mener selv, at chokket skyldes, at hun aldrig tidligere har prøvet at holde ferie hjemme:

“Som studerende var der altid en fest eller familiebegivenhed, jeg skulle til, når jeg ikke havde forelæsninger. Senere tog min mand og jeg altid på ferie i udlandet, og da børnene var helt små, holdt vi jo aldrig fri. Livet som børnefamilie sløvede mit sind, så jeg ikke erkendte tilværelsens iboende lidelse.”

Afrimer kummefryser
Katja Jespersen forsøgte at komme ud af sin livslede ved at gøre de ting, hun altid havde talt om, at hun ville gøre, hvis hun absolut ikke skulle noget: Hun startede med at se en serie, hun forsøgte at læse en bog, hun gik en tur. Men det hjalp ikke.

“Det føltes mærkeligt at gøre de ting så tidligt på dagen, når jeg ikke engang skulle lave aftensmad eller putte børn senere. Da min mand kom hjem, var jeg helt ude af den. Da han så sagde, at jeg skulle bruge tiden på ingenting, blev jeg virkelig bange,” fortæller hun.

Senere på aftenen kom Katja dog i tanke om flere praktiske gøremål, der kunne fylde dagene: træværksisolering, omplantning af en lille busk, tøjsortering og hovedrengøring i køkkenet.

“Jeg har det meget bedre og er i gang med at afrime vores kummefryser, så jeg ikke længere tænker over, at vi i sidste ende skal dø alene i et koldt og indifferent univers.”