Du tror nok, du er vældig klog. Måske bliver du ligefrem bestyrket i opfattelsen, fordi du har en videregående uddannelse eller er ved at tage en. Men meget tyder på, at du tager fejl. Seriøs forskning fra Harvard viser nemlig, at mange er dumme uden at vide det.

Kate Hansson er gennem hele sit 32-årige liv blevet betragtet som et begavet menneske. Hun har altid været blandt de bedste i skolen, og senere har hun gennemført en universitetsuddannelse uden problemer. For nylig tog hun en intelligenstest med henblik på at blive medlem af Mensa, og selvom hun ikke bestod, viste resultatet, at hun hører til blandt de fem procent bedst begavede i verden.

Derfor kom det som et chok for Kate, da hendes kollega på Harvard, hvor hun underviser i adfærdsgenetik, fortalte hende, at hun i virkeligheden er temmelig dum.

“Rachel (Hunsicker, forskeren bag undersøgelsen, red.) viste mig sine resultater. Jeg forstod ærligt talt ikke meget af det, men det stod lysende klart for mig, at jeg faktisk er dum – men heldigvis gælder det også langt de fleste andre mennesker.”

Gennemsnitsmennesket er debilt
Rachel Hunsickers forskningsprojekt dokumenterer, at menneskeheden gennem de seneste århundreder er blevet dummere og dummere, og at det er gået særligt stærkt ned ad bakke siden midten af halvfjerdserne. Det afspejler sig blot ikke i intelligenskvotienten, og det er der en særlig grund til:

“Det er vedtaget pr. konvention, at gennemsnitsmennesket har en intelligenskvotient – en IK – på 100. Og sådan vil det være, uanset om mennesket generelt er tåbe eller geni,” forklarer Rachel Hunsicker.

Det er derfor, kollegaen Kate kan være dum som en dør, selvom hun har en IK på 129. Og selv, hvis man er berettiget til optagelse i Mensa (hvilket kræver en IK på 131 efter nuværende skala, red.), kan det sagtens tænkes, at man er håbløst middelbegavet.

“Det er fordi, nutidens gennemsnitsmenneske er debilt,” siger Rachel Hunsicker og påpeger, at man ikke kan se sig fri for dårskab, bare fordi man har en videregående uddannelse.

“Niveauet på de videregående uddannelser nedjusteres i takt med, at menneskeheden bliver dummere. Det er en negativ spiral, og da flertallet er så absurd stupide, er der ingen, der opdager det.”

Evolutionær deroute
Forklaringen på, at mange mennesker i dag er så dumme, selvom deres intelligenskvotient og evne til at klare sig i samfundet vidner om noget andet, er ifølge Rachel Hunsicker, at menneskeheden gennem tiden har gennemgået en evolutionær deroute forårsaget af, at flere og flere med svage hjerner har formeret sig, og at det moderne menneske ganske enkelt har sløset med de intellektuelle udfordringer.

Og siden halvfjerdserne er det gået helt galt, mener Rachel Hunsicker:

“I halvfjerdserne begyndte man at implementere debile hippieteorier om, at det er bedre at være lykkelig end at være klog. Så har man klasket med ler og slået på tromme, og samtidig har man født en masse børn med indskrænket hjernekapacitet, som man har forsømt at udfordre.”

Spinkelt håb forude
Efter internettets fremkomst er det blevet endnu værre. Og nyere journalistiske teorier om, at man skal skrive kort, klart og koncist, gør det tvivlsomt, om tendensen nogensinde vender igen.

“Der er selvfølgelig stadig gode hjerner tilbage i verden, og den menneskelige hjerne er en forunderlig størrelse. Teoretisk set er der håb forude, men det kræver, at folk holder op med at kræve, at alting siges i to korte sætninger. De skal trænes i at koncentrere sig om at forstå kringlede og tvetydige argumentationer, og de skal glemme alt om, at let underholdning i fjernsynet er godt for noget,” vurderer Rachel Hunsicker og advarer:

“Og det må du hellere nævne først i din artikel, for hvis du skriver det mere end fem linjer nede, så opdager ingen af de dumme, at det står der.”