Smerte, lidelse, sult og afsavn. Forstår du at leve efter disse principper, har du gode chancer for at opnå et varigt vægttab. Ernæringsekspert Vibeke Ulsted lærer dig hvordan.

Mange danskere døjer med overvægt. Den gode nyhed er, at det slet ikke behøver at være svært at tabe sig. Ved at følge fire enkle principper kan man nemlig hurtigt komme ned i vægt – og blive der! Det lover ernærings- og motionsekspert Vibeke Ulsted.

“Desværre florerer myten om, at det absolut skal være legende let og allerhelst sjovt at tabe sig,” beklager Vibeke Ulsted, der til daglig arbejder som personlig træner i en større dansk fitnesskæde.

I stedet skal danskerne forstå, at vægttab er en frygteligt krævende og nedslående proces. Og det lærer man bedst ved at følge disse fire simple principper:

1. Smerte
Et varigt vægttab begynder med motion. Du skal op og bevæge dig. Og du skal blive ved, til det værker i alle muskler og led, og dine lunger skriger efter luft, så du tror, du skal dø.

Smerten er et vigtigt element i dit nye, sunde liv. Du skal gøre smerten til din ven. Elske den og savne den, så snart den forsvinder.

Men selvom konstant og vedvarende smerte er et sundhedstegn, skal du passe på ikke at ende med en skade. For så vil du blot blive tvunget til at holde dig i ro, og det vil få smerten til at forsvinde og fedtet til at sætte sig fast igen.

2. Lidelse
Desværre tror mange, at smerte i sig selv er nok til at sikre lidelse. Men smerten skal jo netop være din ven og er derfor aldrig nok i sig selv.

I stedet må du skamme dig. Pine og ydmyge dig selv. Og du er jo fed, så det er nemt nok at finde noget at slå ned på. Du er jo trods alt ikke andet end en blævrende skamplet på menneskeheden.

Så skam dig hellere en gang for meget end en gang for lidt – især mens du dyrker motion. Kombinationen af smerte og lidelse er nemlig den bedste metode til at få dig til at forstå, at du har fortjent at have det elendigt.

3. Sult
Det giver sig selv, at du skal sulte, hvis du vil af med de overflødige kilo. Du har jo vænnet din krop til absurde mængder fødevarer, og derfor tror den, at du er døden nær, fordi du overholder en fornuftig diæt.

Oven i købet har du sikkert vænnet dig til at proppe i gabet, hver gang du mærker den mindste smule modstand i livet. Så når først smerte og lidelse bliver en del af din hverdag, skal du nok lære, hvad det vil sige at sulte.

Men hold ud! For når du dertil, hvor sulten nærmest driver dig til vanvid, er du flere skridt tættere på dit mål. Hvis du altså vel at mærke ikke giver efter. Husk, at du altid skal holde op med at spise, så snart dine tarme holder op med at skrige.

4. Afsavn
Kan du huske, hvordan det var at sidde i sofaen og fylde dig med chips, kage og cola? Hvordan det var altid at tage elevatoren og aldrig gå et skridt, hvis du kunne køre? Skønt, var det ikke?

Men nu er det slut!

Du skal aldrig mere smage på søde sager, for søde sager er klamme og gør dig fed. Og du skal aldrig mere tage elevatoren, for elevatoren gør dig doven og fed. Og du skal aldrig mere køre nogen steder hen, hvis du kan cykle, løbe eller gå.

Afsavn. Det er det sidste princip, og når du først mestrer det, vil du langt om længe kunne holde dig slank og sund og dermed forbedre chancerne for at leve meget, meget længe!