Facebooks massive succes får stadig flere til at investere i social kapital på netværket i stedet for i guld eller fast ejendom.

Morten Svendstrup er chefanalytiker i Jyske Banks afdeling for bourdieusk porteføljehåndtering, og han er ikke i tvivl om, at likes bogstavelig talt er det nye guld.

“Social kapital på Facebook er en utrolig god investering. Likes er sikret mod de negative konsekvenser af den finansielle ustabilitet og giver afkast med det samme i form af en dejlig varm fornemmelse af anerkendelse,” siger han og peger på, at likes heller ikke fremstår vulgære på samme måde, som guldkæder eller palæer på Strandvejen gør det.

“Og ved at investere i likes sikrer du, at din egen omgangskreds bliver panthavere i den sociale markedsværdi af din opsparede kapital. Det er simpelthen et fantastisk investeringsobjekt,” forklarer han.

Mange investerer allerede i arbejdstiden
Morten Svendstrup fremhæver også, at mange lønmodtagere allerede er ved at spare op i den nye valutaform og bruger en stor del af deres arbejdsdag på at optjene social kapital på Facebook.

“For der er vel ingen, som for alvor tror, at der er nogen tilbage i de kreative brancher, som reelt bruger mere tid på deres ‘lønarbejde’ end på Facebook?” spørger han retorisk.

“De har nemlig for længst opdaget, at populære statusopdateringer om få år vil være guld værd,” siger han og peger på, at Facebooks nylige børsnotering har bevist, at social kapital snildt kan veksles til økonomisk kapital.

Ingen grund til skepsis
Kritikere mener dog, at social kapital er baseret på uigennemsigtige og virtuelle tal og dermed ikke repræsenterer rigtige værdier som dem, de europæiske banker og investorer normalt jonglerer med. Men det affejer Morten Svendstrup bestemt.

“Selvfølgelig er der altid bagstræberiske pessimister. Men en tommelfinger på internettet kan trods alt aldrig blive mindre værd eller mere risikobetonet end græske statsobligationer,” siger han og fortsætter:

“Desuden skal man huske på, at inden CO2-kvoterne kom, var investeringer i varm luft også noget, som mange tvivlede på det fornuftige i.”