Efter at have leveret utallige gratis artikler er det nu lykkedes en freelancejournalist at få rigtig løn fra det medie, han har arbejdet for siden sin praktiktid. “Måske får jeg en fast freelancekontrakt allerede i 2018,” siger han.

I 2006 startede Laust Bach sin journalistiske karriere som praktikant på en større landsdækkende avis, der kun udkommer i weekenden. Da praktikperioden ophørte, og Laust blev færdig med sin uddannelse, fortsatte han med at skrive artikler til avisen.

Hidtil har Laust leveret de fleste artikler gratis. Det er dog sket nogle gange, at redaktionschefen har aflønnet ham i form af gavekort til blandt andet Jensen’s Bøfhus.

Lækker kurv med alt godt fra Aldi
Laust husker tydeligt den varme følelse af lykke, der strømmede igennem ham, da han for snart tre år siden modtog gavekortet for en længere researchtung artikel.

“Det er ikke sædvane, at vi bare lige honorerer vores freelancere. Men vi kunne se, at Laust har talent. Derfor var det på sin plads med et gavekort til Jensen’s Bøfhus og en lækker kurv med alt godt fra Aldi. Så ved han også, hvor meget vi værdsætter hans arbejde,” fortæller redaktionschef Lili Ochsner.

Endelig næstsidst i rækken
Avisens chefredaktør er dog mere skeptisk ved tanken om at honorere freelancejournalisterne i form af penge.

“Alene det at skrive for en så velrenommeret avis er en ære, som journalister bør skatte. Det starter med et gavekort, men før vi ved af det, får alle vores løse freelancere nys om det her, og så har vi balladen,” forklarer Lili Ochsner.

Hun gjorde dog en undtagelse med Laust, der er meget overrasket og stolt over, at han har fået rigtige penge ligesom de fastansatte.

“Honoraret har givet mig endnu mere motivation og håb om fast tilknytning til avisen,” fortæller han.

Indtil da passer Laust sit job som avisomdeler, hvor timelønnen ligger en del højere end den timepris, han fik for sin seneste artikel.

“Det vigtige er, at jeg nu har lidt mere anciennitet og endelig kommer i næstsidste række. En fast freelancekontrakt kan være en realitet allerede i 2018,” lyder det fra Laust, der vil bruge sit honorar på at invitere kæresten en tur i biografen.