Foto: Søren1997, Wikipedia

Foto: Søren1997, Wikipedia

LEDER: Selvom mange taler om det, så findes det postfaktuelle samfund ikke, og derfor bør det evindelige skræmmebilledmaleri ophøre. Nogle mennesker på internettet samt håndplukkede eksperter er fuldstændig enige.

Mange er bange for, at vi lever i det såkaldt postfaktuelle samfund, hvor holdninger og mere eller mindre tilfældigt udvalgte oplysninger gør det ud for solid viden og respekt for fakta. Imidlertid er der grund til at mane til besindighed, da vi oplever denne frygt som stærkt overdrevet.

Hvis man ser på statistikker, så kan det også konkluderes, at de som regel indeholder temmelig mange tal, hvoraf nogle til fulde underbygger vores synspunkt.

Ingen post til Fakta
RokokoPosten har endvidere kendskab til flere, der har forsøgt at sende post til discount-butikskæden Fakta, som ifølge en tilfældigt udvalgt 34-årig mand fra Viborg aldrig er ankommet, hvilket også illustrerer, at det postfaktuelle samfund på ingen måde er en kendsgerning.

Man bør også ihukomme, at frygten for postfaktualismen langt fra er af nyere dato.  Som Winston Churchill  så rammende udtrykte det i 1940:

“Vi lever ikke i det postfaktuelle samfund, og det vil vi heller ikke gøre om 76 år,”

Heller ikke på Facebook kan man finde belæg for, at tingene skulle være blevet mere postfaktuelle. I en debat om SU-nedskæringer skriver Jonna Madsen eksempelvis:

“Jeg har aldrig haft noget problem med at spise pasta med ketchup tre gange om ugen,” hvilket ifølge flere iagttagere og en tidligere nabo er helt korrekt.

Svend Brinkman utrolig enig
Heller i den akademiske verden kan man finde noget som helst belæg for påstanden så længe, man undlader at spørge dem, der siger noget sludder. Eksempelvis erklærer professor og vinder af Nobels Fredspris Svend Brinkmann sig fuldstædig enig og tilføjer:

“Lev vel. Sød tøs.”