Foto: Richard Styles, Freeimages.com

Foto: Richard Styles, Freeimages.com

Danske medier har hemmelige lykkehjul med navne på kilder, som de altid kan ringe til, hvis de vil have en markant og ukvalificeret holdning til et hvilket som helst emne.

En af de værste situationer, som et nyhedsmedie kan komme i, er at have en spændende nyhed, men ingen til at sige noget fyndigt og opmærksomhedsskabende om den. Det kan være krævende at finde eksperter, som både ved noget om emnet og har lyst til at komme med skarpe udtalelser.

Derfor har danske medier i årevis anvendt såkaldte ekspertrouletter med navne på et udvalg af eksperter, som altid kan kontaktes for en markant og ofte kontroversiel udtalelse om hvad som helst. Dette har hidtil været en branchehemmelighed, som journalister var svoret til tavshed omkring.

Men nu har et stort dansk dagblad eksklusivt ladet RokokoPosten følge tilblivelsen af en historie, hvor avisens ekspertroulette bliver taget i brug.

Den spændende gambling med kilder
Der er en spændt stemning i redaktionslokalet. En journalist har opdaget en ny undersøgelse om de mulige fordele ved at tillade folk at gå over for rødt i nattetimerne. Men desværre mangler avisen en holdning til historien.

Det er her, ekspertrouletten kommer ind i billedet.

Alles øjne følger spændt den lille kugle, der danser over velkendte navne som Sørine Gotfredsen, Lars Hovbakke Sørensen og mange andre kendte personligheder fra samfundsdebatten.

“Jeg tror, den lander på Vibeke Manniche!” råber en redaktionssekretær ivrigt, mens en journalist højlydt hepper på Johannes Andersen.

Men nej. Kuglen triller forbi såvel børnelægen som samfundsforskeren, mens roulettens omdrejninger bliver langsommere og langsommere. Et øjeblik ser det ud til, at dagens kilde bliver Knud Romer, men så stopper kuglen endelig på navnet ved siden af.

Et sikkert valg
“Det blev Arno Victor (Nielsen, red.)!” råber en ung praktikant begejstret.

Roulettens kildevalg udløser universel jubel på redaktionen. Alle her ved, at filosoffen altid er god for en lynhurtig og ofte kontroversiel holdning til alt.

Og ganske rigtigt. I løbet af få minutter har bladet hentet adskillige markante og kun delvis uforståelige citater hjem, hvor undersøgelsens resultater i skarpe vendinger relateres til såvel tonen i udlændingedebatten som Romerrigets fald.

Tilfredsheden lyser ud af de forsamlede journalister. Endnu engang har ekspertrouletten sikret en velresearchet historie til gavn og glæde for alle, der værdsætter en farverig offentlig debat.