Foto: jpgon, Bigstock

Dyr på størrelse med en huskat og opefter skal kunne stemme til folketingsvalget. Det ender galt, siger dansklærer, der har læst Kammerat Napoleon.

Når danskerne næste gang går til valg, skal det være muligt for deres kæledyr at sætte kryds på stemmesedlen. Det mener Veganerpartiet, der for nylig lykkedes med at samle 20.000 vælgererklæringer, hvilket gjorde det muligt for dem at stille op til næste folketingsvalg.

“Det er et radikalt forslag, men menneskets ondskab mod dyr er også radikal. Det er på tide, at dyrene svarer igen,” lyder det fra partiets forperson, Michael Monberg.

To nøddebøffer med ét smæk
Forleden foreslog Veganerpartiet at erstatte dyre-ordsprog med veganske alternativer, hvilket skabte en del opmærksomhed, og det har givet partiet tofu på tanden.

“Hvis samtlige dyr fra huskatte og opefter får stemmeret, vil vi begynde at betragte dyr på en helt anden og mere værdig måde. Samtidig stemmer de fleste af dem nok på os. Så man kan sige, vi slår to nøddebøffer med ét smæk,” fortsætter han.

Forslaget er dog allerede årsag til intern strid i partiet. Således mener partiets næstforperson og ideologiske ordfører, Lisel Vad Olsson, at grænsen er sat forkert ved huskatte.

“Det bliver hurtigt meget pattedyrscentrisk sådan at fokusere på store dyr og ignorere eksempelvis rejerne. Men nogle dyr er tilsyneladende mere lige end andre,” siger hun med en henvisning til George Orwells politiske dyrefabel Kammerat Napoleon, hvor dyrene på en gård gør oprør, men hurtigt selv forvandler sig til undertrykkere.

Støtter gerne dyreparti
Netop denne bog viser, hvor galt det kan gå, når man giver dyr stemmeret, mener dansklærer Benjamin Ottesen, der har kritiseret partiets forslag på Facebook.

“Det er en åndssvag idé; dyrene kan slet ikke administrere det og begynder at opføre sig som figurer og institutioner fra Sovjetunionen. Har du lyst til at høre en gris tale om marxisme?” spørger han retorisk og får svar fra Elin Andersen, der er medlem af Danmarks Kommunistiske Parti.

“Ja, det kunne jeg faktisk godt tænke mig. Men jeg mener ikke, at vi mennesker skal give dyrene stemmeret. Dyrenes befrielse må være deres eget værk,” skriver hun og tilføjer, at hun dog gerne støtter et parti stiftet af dyr, hvis et sådant skulle dukke op.