Diskussionen om kønsneutrale CPR-numre har fået et team af matematikere til at stå frem med et helt nyt talsystem, der tager hensyn til sociale problematikker som det ulige tals maskulinitet.

Kamæleonsystemet. Sådan hedder det helt nye talsystem, som et team af unge matematikere fra Københavns Universitet har arbejdet på gennem de sidste fire år. Det hedder sådan, fordi det er i stand til at forklæde ethvert tal som et andet.

Idéen til kamæleonsystemet fik matematiker Anita Rossing, mens hun som flere medstuderende læste filosofi som sidefag.

“Hele matematikken er for så vidt bundet op på ét dogme om uforanderlighed og regelrethed, og det gør, at den let bliver farlig og totalitær,” fortæller Rossing, der i næste uge skal mødes med den radikale ligestillingsordfører, Sofie Carsten Nielsen, for at drøfte, om kamæleonsystemet kan lette overgangen til kønsneutrale CPR-numre.

En matematisk stræben efter social lighed
Rossing kalder kamæleonsystemet for en matematisk stræben efter social lighed, og den beskrivelse tiltaler Sofie Carsten Nielsen forud for mødet.

“Det er klart, at en matematisk model, der promoverer lighed og demokrati, er bedre end en, der promoverer ensretning og diktatur,” mener ligestillingsordføreren.

Hun ser derfor meget frem til mødet med Anita Rossing, som hun beskriver som et håb for moderne naturvidenskab.

“Anita Rossing forstår, at ligesom vi ikke bare kan tillade nogle mennesker at være lige og andre ulige – for så er alle mennesker for så vidt ulige – kan vi heller ikke tillade nogle tal at være ulige, mens andre får lov at være lige. Og så beviser det i øvrigt intet, at det er det ulige tal, der er mandens, for ‘nul’ er det første lige tal, mens ‘et’ er det første ulige!”

Mere observation end beregning
Anita Rossing er sikker på, at kamæleonsystemet vil være perfekt til et CPR-nummersystem, der ikke blot er kønsneutralt, men som kan ændre karakter efter befolkningens behov.

“Det er faktisk mere baseret på observation end beregning,” forklarer Rossing.

“Hvis en mand har et CPR-nummer, der ender på 3, og han senere skifter køn, så er der pludselig noget galt med hans CPR-nummer. I dag kan vi intet stille op, fordi matematisk logik forhindrer os i at forestille os, at tallet 3 kan tage form som et 4-tal. Men det bliver muligt med kamæleonsystemet,” lover den unge matematiker.

Med kamæleonsystemet bliver det desuden muligt, at en borger på et tidspunkt, hvor vedkommende er præget af heavy metal, kan have 666 i sit CPR-nummer og senere gøre det til 42, fordi han har læst “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”.

“Og det er netop fordi, kamæleonsystemet tillader 3 at se ud som 4 og 666 som 42, at vi har opkaldt det efter kamæleonen,” afslører Anita Rossing afslutningsvis.