Amerikanerne har fundet deres præsident, men danske journalister vil stadig dække store valg. Derfor har de forsøgt at få en leder fra De Grønne Pigespejdere i Give til at udfordre den siddende formand.

“Jeg ved godt, at man siger det hver gang. Men i år er det sandt: Valget er afgørende som aldrig før.”

Sådan lyder analysen fra Berlingskes korrespondent David Trads, der netop er vendt hjem fra USA og i dag rapporterer fra Give, en by lidt nord for Billund.

Efterårsvinden rusker i træerne, og ifølge Trads er spændingen i den spejderhytte, han står foran, på bristepunktet. Det er nemlig muligt, at en leder fra De Grønne Pigespejdere, den 33-årige Jens Uggerby, vil udfordre foreningens siddende formand, 41-årige Jytte Vedel Nielsen.

Afgørende oprør for lokalsamfund
“Det bliver et stemningsmættet og helt afgørende opgør,” mener DR’s USA-korrespondent Steffen Gram, der ligesom Trads har forladt Washington D.C. for at give danskerne et levende indblik i det valg, der med Grams ord kan betyde alt – ikke bare for De Grønne Pigespejdere, men for hele lokalsamfundet i Give.

“Hvis Jens Uggerby bliver valgt, vil vi se en langt mere imødekommende politik over for byens andre spejderklubber med fokus på diplomati frem for optælling af duelighedstegn,” mener Gram.

Ganske vist har Jens Uggerby endnu ikke bekendtgjort, at han går efter formandsposten, men det har ikke forhindret USA-korrespondenter fra alle større medier i at forsamle sig uden for foreningens lokaler og vente på en udtalelse.

Pisker ikke stemning op
“Mange vil måske se det her som et kunstigt forsøg på at overføre den omfattende dækning af valgkampen i USA til noget komplet ligegyldigt, bare for at piske en stemning op. Men intet kunne være fjernere fra sandheden,” erklærer TV 2’s korrespondent Jesper Steinmetz og afviser, at han og hans kolleger befinder sig i en kritikløs adrenalinrus:

“Selvom de fleste af os ikke har sovet i over 30 timer, kan vi altså godt skelne relevante nyheder fra irrelevante!”

Formand klar til kamp
Hos De Grønne Pigespejdere er man overrasket over opmærksomheden, men Jytte Vedel Nielsen forventer ikke, at det store medieopbud fører til et valg.

“Jeg har ikke hørt noget om, at Jens vil være formand,” indrømmer Vedel Nielsen. Hun er imidlertid klar til kamp, hvis rygtet skulle have noget på sig:

“Nu har jeg været formand i fire år, og vores økonomi har aldrig været sundere. De Grønne Pigespejdere i Give har udkonkurreret både KFUM og FDF, skabt fritidsmuligheder for næsten 100 unge piger og samlet byens beboere i en fælles spejderdrøm. Det er forandring, som jeg kan tro på!”