Foto: Aka Hige, Flickr

Foto: Aka Hige, Flickr

Danskerne ved for lidt om køkken- og fødevarehygiejne, og det kan slå dem ihjel. Derfor skal de krav, der i dag gælder for restauranter, fremover også gælde i danske hjem.

Ditte Hjort og hendes mand, Claus, havde nær mistet livet til et middagsselskab hos venneparret Frank og Louise Sørensen. Frank og Louise havde nemlig sløset med køkkenhygiejnen, og det udløste en voldsom madforgiftning.

Hvis Ditte og Claus havde indtaget måltidet på en restataurant, ville parret kunne søge erstatning. Men man er uden rettigheder, hvis man er middagsgæst i et privat hjem.

Det er et kæmpestort problem, mener sundhedsminister Astrid Krag (SF). Hun har derfor udarbejdet et lovforslag, der gør det obligatorisk for alle med private hjem at gennemføre en hygiejneuddannelse med en eksamen, man skal bestå for at opnå licens til at tilberede mad i eget hjem.

Jubel og skepsis
Tiltaget skal følges op af regelmæssig stikprøvekontrol, så danskerne fremover får uanmeldt kontrolbesøg to gange om året. Hvert besøg udløser en smiley, der hænges synligt på hoveddøren, så middagsgæster straks kan se, om de udsætter sig selv for livsfare.

“Det er helt klart i danskernes interesse, for alle spiser jo somme tider hjemme hos nogen,” mener Astrid Krag.

Det er imidlertid ikke korrekt, mener ekspert i måltider, Tine Elstrup, der er lektor i medievidenskab på Aarhus Universitet.

“Så meget som otte procent af danskerne har ikke spist et måltid i selskab med nogen inden for en periode på tre måneder,” udtaler hun og mener derfor, at lovforslaget skaber en social ubalance.

“Det er unfair, at mennesker, der aldrig spiser sammen med nogen, skal underlægges hygiejnekontrol, for de udsætter jo kun sig selv for fare,” pointerer hun.

Redder liv
Embedslæge og medlem af Etisk Råd Carsten Søndergaard Andersen er derimod begejstret for sundhedsministerens udspil.

“Der er ingen tvivl om, at det her kommer til at redde menneskeliv, og ikke bare menneskeliv – det kommer også til at spare mennesker for mange dårlige maver og andre ubehagelige toiletoplevelser,” udtaler lægen.

Men det mener hans lægekollega Bente Klarlund ikke:

“Ubehagelige toiletoplevelser er en naturlig del af tilværelsen, og lovforslag skal ikke redde liv. Det er mennesker og motion, der skal det.”