Johanne Schmidt-Nielsen erklærer, at Enhedslisten kun vil stemme for offentlig fysisk afstraffelse af arbejdsløse, hvis det foregår med en rimelig blød pisk, og de borgerlige foreslår noget værre.

Flere politiske kommentatorer har kritiseret Enhedslisten for at svigte deres principper, fordi partiet stemmer for en historisk stram finanslov.

Men i et interview med RokokoPosten tager Johanne Schmidt-Nielsen til genmæle og erklærer, at partiet så afgjort har teoretiske grænser for, hvad man vil lægge stemmer til for at redde regeringen.

Vil kun acceptere moderat mishandling af arbejdsløse
“Vi har diskuteret det i hovedbestyrelsen og udsender en enstemmig principbeslutning om, at Enhedslisten aldrig vil stemme for eksempelvis fysisk afstraffelse af arbejdsløse på torve i større købstæder,” siger Schmidt-Nielsen med fast stemme.

“Medmindre det foregår med en meget blød pisk, selvfølgelig, og de borgerlige kunne tænkes at gøre noget endnu værre.”

Ville vælte regering hvis der ikke fandtes højrefløj
Enhedslisten har nemlig som princip, at man stemmer for enhver forbedring og imod enhver forringelse for samfundets svage. Og det princip mener Johanne Schmidt-Nielsen ikke, at partiet har svigtet.

“Man må forstå, at vi mener enhver relativ forbedring. Det er da bedre at få pisk end at blive lagt på hjul og stejle, som de borgerlige nok ville foreslå,” siger hun og påpeger, at de tilsyneladende forringelser for samfundets svage derfor i virkeligheden bør opfattes som forbedringer.

“Det er absolut ikke fair at se Enhedslisten som stemmekvæg. Vi vil selvfølgelig uden tøven vælte regeringen den dag, der ikke findes en opposition til højre i Folketinget, som kunne tænkes at være mere borgerlig end Socialdemokraterne. Det princip står vi fast på,” siger hun.

Social massegrav var blevet dybere uden Enhedslisten
Johanne Schmidt-Nielsen afviser, at det er asocialt at lægge stemmer til en finanslov, der blandt andet sænker bundfradraget samt indeholder massive besparelser og en rekordlav offentlig vækst.

“Jeg vil indrømme, at det for nogle af vores vælgere måske kan se ud, som om Enhedslisten er med til at grave en social massegrav med finansloven. Men der man må lige huske på, at uden vores stemmer ville massegraven være langt dybere og slet ikke så flot pyntet eller omsorgsfuldt foret med bløde grene i bunden,” slutter Johanne Schmidt-Nielsen.