Det rekordlave antal fødsler giver markant flere indbildt gravide. Typisk får kvinderne en ustyrlig trang til at spise spandauere og jage blespande og barnevogne i BabySam. Det viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.

 

Der er markant færre babyer på de danske fødegange i disse år, og det fører til flere indbildte graviditeter. Sådan lyder meldingen fra Eva Hartung, der er seniorforsker hos Sundhedsstyrelsen og står bag den nye undersøgelse af fænomenet pseudocyesis (indbildt graviditet, red.), der rammer syv ud af ti danske kvinder.

“Samlejets biologiske formål er reproduktion. Når denne udskydes, ser vi et stigende antal kvinder i den fødedygtige alder blive indbildt gravide,” siger Hartung, der peger på finanskrise og karriere som primære årsager til det lave fødselstal.

Rådvild i BabySam
Tine Riedel på 38 er single og har ikke haft samleje i tre år. Derfor var hun med sikkerhed ikke gravid. Alligevel er hun en af de mange kvinder, der i 2012 døjede med indbildt graviditet. Hun er glad for, at der nu bliver sat fokus på det stigende problem.

“Når jeg ikke var i BabySam for at kigge på barnevogn og Tripp Trapp-stol, brugte jeg de fleste af mine vågne timer på at spise spandauere med gul creme, sætte mig ind i reglerne om barselsorlov og bekymre mig om, hvorvidt min økonomi nu kunne hænge sammen, når babyen kom,” forklarer Tine Riedel, der også nåede at skrive sit ufødte barn op i tre forskellige institutioner, før hun opdagede, at hun var ramt af pseudocyesis.

“Tine Riedels symptomer og handlemønstre er meget typiske for kvinder, der gennemgår en indbildt graviditet,” forklarer Eva Hartung. Hun bemærker dog, at symptomerne i langt de fleste tilfælde kan mildnes eller kureres forholdsvis nemt og smertefrit.

Ingen søvn og alkohol
Eva Hartung foreslår alle pårørende til kvinder, der gennemgår en indbildt graviditet, at følge nogle simple råd for at mildne symptomerne.

“Det er afgørende at stimulere den indbildt gravide både socialt og mentalt. Giv hende mere kontakt end normalt og undgå situationer, hvor hun bliver udsat for unødig stress. Går I forbi småbørn på gaden, så afled hendes opmærksomhed,” lyder det fra Hartung.

Virker det ikke, råder Hartung til, at man udsætter kvinden for konstant larm og nægter hende alkohol og nattesøvn i en længere periode.