Flere og flere professionelle fodboldspillere har et geografisk tilhørsforhold til den klub, de spiller for. Ikke helt i den ædle sports ånd, mener kommentator.

For tre måneder siden blev forsvarsspilleren Kenneth Bruun købt for et større millionbeløb af fodboldklubben Brøndby IF.

Men i modsætning til de fleste andre af klubbens spillere skulle Bruun ikke forlade sin hjemby og flytte familien til et andet land for at være med på holdet. Kenneth Bruun kommer nemlig allerede fra Brøndby.

”Jeps, jeg er født og opvokset lige der,” siger den 22-årige fodboldspiller og peger på et gult parcelhus, hvor hans forældre og lillesøster stadig bor, mens Kenneth selv er flyttet til København. Hver anden weekend besøger han familien og ser sine gamle venner.

Helst fra fire kontinenter
Dermed har han et temmelig stort tilhørsforhold til den by, hvor hans klub ligger, og det er både nyt og temmelig chokerende inden for professionel fodbold.

”Som regel satser man på, at spillerne kommer fra et så geografisk spredt område som muligt – helst fire kontinenter, ligesom klubbens ejere og trænere sjældent mestrer det sprog, der tales i klubbens hjemland,” forklarer TV 2’s sportskommentator Flemming Toft og vurderer, at Kenneth Bruun formentlig føler sig en smule udenfor i Brøndby IF.

”Tjo, måske en smule,” indrømmer forsvarsspilleren, der er startet på et kursus i portugisisk for at kunne føre en længere samtale med sine holdkammerater.

”Men jeg er ikke alene om at skulle lære fremmedsprog; mange af de engelske, tyske og brasilianske spillere på holdet taler ret godt russisk. Ellers kunne de ikke forhandle med de forretningsmænd, der har købt deres tidligere klubber,” forklarer Kenneth Bruun.

Ikke i sportens ånd
Ifølge Flemming Toft vil man fremover se flere professionelle spillere som Bruun, der ikke er fuldstændig fremmede i den by, de spiller for – og det er en uheldig udvikling.

”I stedet for at blive købt og solgt af klubber fra hele verden bliver spillerne siddende i deres hjemland. Men jeg mener faktisk ikke, det er helt i den ædle sports ånd, at man pludselig skal have så meget med sin klub at gøre,” siger han og tilføjer med skeptisk mine:

”Hvad bliver det næste? At et Champions League-hold udelukkende består af spillere fra et eneste land?”