Efter at en gruppe nazister har oprettet Facebook-gruppen “Nej til kirker i Danmark”, har den yderste venstrefløj og Indre Mission i fællesskab indkaldt til protester.

Folkekirkens mange bedehuse har længe levet stilfærdige tilværelser i danske landsbyer som spaghettispisesteder, mødelokaler for kristne og koncertsale for blød rockmusik. Men det har med et slag ændret sig efter, at en højreekstremist stiftede Facebook-gruppen “Nej til kirker i Danmark”, der på kort tid har tiltrukket mere end fire medlemmer.

I gruppen tilslutter medlemmerne sig en målsætning om, at alle Danmarks kirker skal jævnes med jorden, og lyden af kirkeklokker erstattes med Wagner afspillet på skrattende tragtgrammofoner.

Desuden kræver gruppens medlemmer, at alle kors, hagekors undtaget, skal brændes ved “store hedningeagtige ceremonier med bål og alt muligt”, hvor man siger “virkelig seje ting” om Adolf Hitler.

Støtter nazimodstandere
Ikke alene har Facebook-gruppen provokeret den kristne bevægelse Indre Mission. Den har også affødt stor indignation på den yderste venstrefløj.

Derfor har de to ellers så forskellige grupperinger allieret sig i kampen mod de kirkefjendtlige nazister, hvilket Ingolf B, der er repræsentant for foreningen “Venstreekstreme for Fred (og lejlighedsvis en smule politisk vold)”, uddyber:

“Selvom vi primært støtter reaktionære religiøse grupperinger, når der er tale om eksotiske mennesker med andre hudfarver, er der ingen tvivl om, at vi står side om side med alle, som nazister er mod.”

Ingolf B forklarer, at selvom man på venstrefløjen ikke er enig med Indre Mission i særlig meget, er den religiøse gruppe i høj grad en misforstået minoritet i dagens Danmark og dæmoniseres ofte i den offentlige debat:

“Logikken er, at min fjendes fjende også er min fjende, men måske i mindre grad min fjende end min fjendes fjende, hvis min fjendes fjende er nazist.”

Protestdanser i smug
Derfor vil de to grupper i dag demonstrere deres fælles afsky for nazister under paroler, som i nogen grad bærer præg af de kompromiser, parterne har måttet indgå:

“For en inkluderende, men tvetydig holdning til homoseksuelle ægteskaber samt religiøse autoriteter” og “Vi danser mod intolerance, hvis den involverer skråremme, og missionsfolkene ikke kigger.”

Demonstrationerne vil blive afholdt på henholdsvis Sankt Hans Torv på Nørrebro og over for pølseboden på havnen i Thyborøn.