Göteborg Kommune har betalt en af dens tidligere projektledere en erstatning på 50.000 svenske kroner, fordi hans afskedigelse var diskriminerende. Den tidligere ansattes religion forbyder ham nemlig at blive fyret.

I midten af september sidste år fik svenske Rufus Borgström en nedslående besked: På grund af en omfattende sparerunde ville hans stilling som projektleder i Göteborg Kommune blive nedlagt, og han ville derfor være arbejdsløs fra 2013.

Rufus var naturligvis skuffet, men følte sig samtidig dybt uretfærdigt behandlet, endda diskrimineret. Den 33-årige kristne svensker tilhører nemlig en streng calvinistisk menighed, der forbyder medlemmerne at blive fyret.

“Det er et af de mest afgørende dogmer: Frelse kan ikke opnås, hvis man i løbet af sit liv må gennemgå en fyring,” forklarer Rufus Borgström og tilføjer, at troen dog tillader, at man selv siger op.

Fyring et problem for frelse
Borgströms særlige form for calvinisme er relativt ukendt i Europa, men nyder stor popularitet i USA. Foruden de kendte kristne ritualer som dåb og konfirmation lægger religionen vægt på fuldtidsarbejde og pension; arbejdsløshed frarådes, og en fyring er som sagt meget problematisk i forhold til den troendes frelse.

“Göteborg Kommunes fyring var udtryk for total mangel på respekt og anerkendelse. Hvordan skal mennesker med min religion integrere sig i samfundet, hvis man forlanger af os, at vi skal smide vores kulturelle værdier på lossepladsen?”

Job i København
Rufus Borgström klagede derfor over sin tidligere arbejdsplads til den svenske ligestillingsombudsmand og fik i sidste uge medhold. Göteborg Kommune skal nu betale Rufus 50.000 svenske kroner på grund af deres diskriminerende behandling. Inden afgørelsen tilbød kommunen, at Rufus kunne få sin gamle stilling tilbage, men den tidligere projektleder afslog.

“Jeg ønsker ikke at arbejde i et miljø, hvor man gerne dropper svinekød af hensyn til muslimer og rejer af hensyn til jøderne, men ikke kan droppe en fyring af hensyn til mig,” udtaler Rufus, der i stedet søger arbejde i København, hvor borgmester Anna Mee Allerslev allerede har udtrykt interesse for at ansætte ham:

“Københavns Kommune er en mangfoldig arbejdsplads, og jeg er sikker på, at medarbejderne her vil være mere forstående over for Rufus’ religion end i Göteborg.”