Foto: Wikipedia Commons

Dagbladet Politiken bringer i dag en undskyldning for, at avisen Jyllands-Posten har krænket kinesere ved at trykke en satiretegning om udbruddet af coronavirus. 

Med en undskyldning på vegne af Jyllands-Posten bøjer Politiken sig for den kinesiske ambassade, der i mandags krævede en undskyldning for Niels Bo Bojesens tegning af det kinesiske flag.

Kineserne truer med at hjemtage de to pandaer Mao Sun og Xing Er, der på eget initiativ har indledt en sulte- og sexstrejke i protest mod tegningerne.

Undskylder over for alt og alle
“Vi undskylder over for alle, der er blevet krænket af noget, som nogen har sagt eller gjort eller undladt at gøre på noget som helst tidspunkt,” lyder det blandt andet i en erklæring, som også er trykt på kinesisk i Politiken.

Til RokokoPosten undskylder Politikens chefredaktør, Christian Jensen, først og fremmest for at have fremsat undskyldningen og tilføjer:

“På nuværende tidspunkt ligger det så dybt i os at undskylde, at det ville være underligt ikke også at undskylde på Jyllands-Postens vegne. Også selv om vi sådan set ikke har noget med satiretegningen at gøre.”

Ifølge medieforsker Roger Buch er Politikens undskyldning en del af en bredere dansk medietendens:

“Vi ser en udvikling, hvor danske medier er ekstremt hurtige til at komme med undskyldninger, når de møder den mindste kritik. Det gør sig især gældende i Danmarks Radio, men Politiken var firstmover. Derfor giver det god mening, at avisen kommer med en præventiv undskyldning.”

Fælles kampagne med Superflex
Ud over undskyldningen har Politiken taget initiativ til en fælles kampagne med kunstnerkollektivet Superflex, hvor plakater med teksten “Chinese, please don’t leave us alone with the Danes!” skal ophænges i gaderummet.

RokokoPosten ville gerne have illustreret denne artikel med et billede af omtalte satiretegning, men dette kan desværre ikke lade sig gøre af hensyn til en række omstændigheder, der slet intet har at gøre med frygt og kujoneri, men udelukkende tager udgangspunkt i de allerhøjeste journalistiske principper.