Foto: dean11122. Wikipedia

Foto: dean11122. Wikipedia

Islamisk Stat har nedlagt våbnene, efter at danske, offentligt ansatte debattører har overbevist hovedparten af bevægelsens medlemmer om, at velfærdsstater er bedre end kalifater, og at vold ikke løser noget.

“Jeg gider ikke det her mere.”

Ordene kommer fra den nu tidligere kriger for Islamisk Stat, der kalder sig Omar Al-Britani. Det, han ikke gider mere, er at kæmpe for det selvudråbte kalifat. En af regeringens nye fornuftsstemmer har nemlig overbevist ham om, at det er en dårlig idé.

Et nyt perspektiv
“Jeg havde slet ikke tænkt over det før, men efter jeg talte med Jonna fra Center for Demokratisk Dialog, som skrev til mig inde på Facebook-gruppen “Os der kæmper til martyrdøden”, gik det op for mig, at jeg kunne tage en uddannelse, købe et hus i en af de billigere jyske kommuner og melde mig ind i en håndboldklub i stedet for at gå og skyde folk i religionens navn,” siger han og fortsætter:

“Desuden fortalte hun mig, at hellig krig er dødsens farlig, fordi man risikerer at blive dræbt af modstanderne eller sågar selv omkomme som selvmordsbomber. Det gav mig ærligt talt et nyt perspektiv på det hele, så på den måde skylder jeg Jonna rigtig meget.”

Omar regner nu med at tage en erhvervsuddannelse på CBS, så snart han kommer hjem fra den syriske by Raqqa.

Twistede den lige lidt
Den 29-årige Abu Jihad fortæller, at han også blev overbevist af regeringens fornuftsstemmer.

Han har tidligere været ret glad for kalifatet, som, mente han, var sanktioneret af Koranen. Men han ændrede mening, da han på nettet debatterede med en sagsbehandler og antiradikaliseringsmedarbejder fra Fårevejle, der fortalte ham, at diktatur er dårligt, fordi folk ikke selv må være med til at bestemme noget.

“Så tænkte jeg ‘OK, der twistede du den altså lige lidt’. For altså, det er jo meget rart, hvis man kan bestemme ting, så der havde jeg nok været lidt for hurtig på aftrækkeren. Nu fortryder jeg klart mine tidligere holdninger,” fortæller han og tilføjer, at han regner med fremover at fordybe sig i Hal Kochs skrifter i stedet for Islamisk Stats magasin Dabiq, som han alligevel ikke vil kunne finde ud af at downloade, efter at Søren Pind har fået TDC’s tekniske genier til at spærre for adgangen til det og andre jihadist-skrifter.