“Man behøver ikke flyve eller kaste med spindelvæv for at være en rigtig mand,” konstaterer en psykolog med speciale i maskulin identitetsdannelse, der mener, at fordummende superheltefilm gør mænd usikre og kropsfikserede.

I mange år har den mandlige hovedperson i en række populære film været en superhelt med overnaturlige kræfter eller avanceret teknologisk udstyr, der gav ham betydelige evner inden for nærkamp, biljagt og lignende. Og i lige så mange år er danske mænd og drenge vokset op med denne superhelt som ideal for krop og intellekt.

Men nu protesterer både psykologer og almindelige danskere, først og fremmest gennem Facebook-grupper som “Rigtige mænd kører ikke Batmobil” og “Stik Ironman en smøg og en bajer” samt fotoserien “Superhelt?”, hvor atletiske superhelteskuespillere som Robert Downey Jr., Henry Cavill og Hugh Jackman afvises til fordel for blege danske universitetsstuderende med spinkle overarme.

Ingen knive fra knoerne
“Den danske befolkning er simpelthen træt af, at fordummende amerikanske film så ofte fremstiller manden som overnaturligt stærk eller i stand til at flyve og kaste med spindelvæv,” forklarer Dan Erik Hummelgaard, der er psykolog med speciale i maskulin identitetsdannelse og har behandlet mange usikre danske mænd.

“De her mænd er intelligente og ved godt, at de i det virkelige liv nok ikke kommer til at kunne standse et tog med den ene hånd eller forvandle sig til ulvemænd med knive stikkende ud fra knoerne. Men når man fra teenagealderen bombarderes med billeder af veltrænede Superman-kroppe samtidig med, at ens egne brystmuskler godt kunne være mere definerede, får man altså dårlig selvtillid,” mener Dan Erik Hummelgaard.

Opfyld kvindernes krav
Psykologen påpeger samtidig, at den idealiserede superhelt ikke stammer fra kvinders opfattelse af, hvordan en rigtig mand ser ud, men er udtryk for mænds egne forventninger og krav til hinanden.

“Kvinder har ikke noget imod, at deres partnere ikke ejer en jerndragt til bekæmpelse af terrorister; det er mændene selv, der ønsker disse ting. Men det er forkert af dem. I stedet for at stræbe efter et urealistisk ideal, som man har stillet op for sig selv, bør man stræbe efter det ideal, som det modsatte køn har,” slår Dan Erik Hummelgaard fast.