Foto: Luis Argerich, Wikimedia Commons

Det er alt for let at komme i fængsel i Danmark, mener De Radikale, der ønsker flere betingede domme. Men de dømte vil hellere ind at sidde.

Tanja Erstrøm har allerede været i fængsel to gange. Nu sidder hun atter foran dommeren for at modtage sin straf. Denne gang får hun en betinget dom. Det passer hende dårligt, så hun rejser sig og truer dommeren med, at nogle ubehagelige typer vil komme efter ham. Straks bliver dommen ændret til fængselsstraf, og Tanja ånder lettet op.

“Jeg er bare ikke typen, der gider gå rundt og lege god samfundsborger med en betinget dom i bagagen,” fortæller hun bagefter til RokokoPostens reporter.

Uheldig tendens
Tanjas eksempel er langt fra enestående. Overalt i landet melder domstolene om lignende tilfælde. Det er en uheldig tendens, mener De Radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen.

“Danmark bør ikke være en nation, der strør om sig med fængselsstraffe, og det skal ikke være sådan, at man kan komme i fængsel, bare fordi man truer dommeren,” udtaler han.

I stedet bør den betingede dom forlænges i den slags tilfælde, lyder det fra retsordføreren. Men det giver Tanja Erstrøm ikke meget for.

“Så må jeg jo slå nogen ned, når jeg forlader retssalen, for jeg gider fandeme ikke de der betingede domme,” siger hun.

Vanskeligt dilemma
Ifølge Retsudvalgets næstformand, Tom Benkhe (K), skyldes tendensen, at der er for gode vilkår i de danske fængsler.

“Tidligere straffede betragter fængselsophold som refugier, fordi danske fængsler er så behagelige. Her kunne vi nok lære noget af Rusland,” siger  han.

Men det er for let at stille det op på den måde, mener Jeppe Mikkelsen:

“Der er tale om et vanskeligt dilemma, for en fængselsstraf bør ikke være en ubehagelig oplevelse, men det skal selvfølgelig heller ikke være noget, folk ligefrem foretrækker. Jeg tror, at alle er modtagelige over for fornuft, så i stedet bør vi se på, hvordan vi møder folk i øjenhøjde.”

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, mener, at løsningen skal findes i samfundsmæssige tiltag, der gør det lettere for mennesker med betingede domme at føle sig inkluderede og værdsatte.

Til det siger Tanja Erstrøm:

“Hun kan få en kugle for panden.”