Efter massiv kritik af, at statsministeren i foråret 2017 købte en overdådig ministercykel med hele 24 gear, står han nu frem og beklager sine luksuriøse vaner.

I de seneste uger har landets medier sydet af harme efter omfattende afsløringer af overdreven magelighed og dyre vaner hos folketingsmedlemmer og ministre.

Først kom det frem, at hele Folketingets Sundhedsudvalg havde tilkøbt indtjekket bagage og den eksklusive “priority boarding” hos Ryanair på en rejse til Hamborg. Kort efter afslørede Politiken, hvordan landets justitsminister havde taget både en pose peanuts og en Kit Kat fra en minibar på et hotel i Bukarest trods Folketingets strenge 1-snack-regel.

Alt sammen på skatteborgernes regning.

Alt for mange gear
Men sagen om politikernes umådeholdne forbrug kulminerede, da det kom frem, at statsminister Alfred From havde købt en racercykel med hele 24 gear for offentlige midler. Derfor gik han fredag ud og beklagede sin rolle i skandalerne.

“I bakspejlet kan jeg selvfølgelig sagtens se, at der ikke er nogen grund til, at en statsminister skal have så mange gear på sin cykel, når flertallet klarer sig fint med tre eller syv. Derfor undskylder jeg meget og kan kun sige, at jeg er utrolig ked af, at jeg har udvist dårlig dømmekraft,” udtaler den brødebetyngede regeringsleder, der udmærket forstår, at mange hårdtcyklende danskere bliver provokerede over, at han lader sig transportere omkring så luksuriøst.

“Mit eneste forsvar er, at bakken på Klampenborgvej altså kan være meget hård i modvind, når jeg skal hjem fra Christiansborg til Kgs. Lyngby,” forklarer statsministeren og antyder diskret, at oppositionens leder har købt en cykel med elektrisk hjælpemotor, angiveligt for partistøttemidler.

Askese er legitimt krav
Imidlertid er det ikke alle, som tror, at sagen er overstået med statsministerens undskyldning.

“Det handler ikke kun om antallet af gear. Også det eksklusive gedebukkestyr, der udstråler vulgaritet og overlegenhed, har pikeret mange borgere,” siger professor i skamløst parlamentarikerforbrug ved RUC, Jørgen Svendsen, som mener, at danske politikere har svigtet grundlæggende demokratiske normer for rimelig masochistisk umagelighed og asketisk livsførelse hos folkets repræsentanter.