Kanalen TV3 er stærkt bekymret for, om det lave faglige niveau i folkeskolen vil betyde, at det fremover bliver umuligt at finde kvalificerede reality-stjerner.

Hvis Danmark skal være konkurrencedygtig, når det kommer til reality-tv, er det nødvendigt, at den danske grundskole kan levere ufaglært arbejdskraft med tilstrækkelige kompetencer. Efter den seneste PISA-måling advarer TV3, der er en af landets førende reality-producenter, at det kan blive særdeles vanskeligt.

“PISA bekræftede kun vores bange anelser. Vi har flere gange oplevet programdeltagere, som har været ude af stand til at udregne antallet af sexpartnere eller, hvor mange genstande de har drukket på et ellers ganske overskueligt tidsrum,” forklarer Bjarke Thorvaldsen, der er programansvarlig på TV3.

Vil udlicitere til Kina
Thorvaldsen fortæller, at stationen derfor overvejer at anvende udenlandsk arbejdskraft i fremtidige reality-produktioner, da den ikke alene er billigere, men mere kompetent.

“Vi har kørt forsøg med at give ufaglærte kinesere og indere et grundkursus i mundtlig dansk; efter få dage taler de renere og mere forståeligt end rigtig mange danske unge,” siger han og fremhæver, at flere af udlændingene også skriver bedre dansk, selvom de ikke kender det latinske alfabet.

“Det største problem er at få dem op på et dansk niveau, når det kommer til alkoholindtag. Men vi har fået en 9. klasse fra Lolland ind som eksterne konsulenter, hvilket, formoder vi, kan løse problemet,” fortæller Bjarke Thorvaldsen.

Men spørgsmålet er, om udenlandske stjerner virkelig er det, vi som samfund ønsker os af morgendagens fjernsyn.

“Skal de unge virkelig bruge deres eftermiddage på at se Kongerne af Hyderabad eller Heilongjiangs Unge Mødre?” spørger den programansvarlige retorisk.

Amalie: Sæd i forfald
Amalie Szigethy, der selv har været med i flere reality-programmer på TV3, er helt enig.

“Jeg har en masse bekymring om ungheden nu om dags. Det er ingen forlempe at være dårlig til talning og tal. Og når mere end elleve ud af hver syvende unge ikke kan snakke og kigge ind i kameraet samtidig, er der altså tale om sæd i forfald. Det var ikke gået, dengang jeg pjækkede fra skole,” siger hun bekymret.