Foto: SSilver, Bigstock

Foto: SSilver, Bigstock

Et patriarkalsk samfund har lært Lasse at hade kvinder og deres kønsorganer. Men gennem undervisning i køn og seksualitet kan han frigøre sig fra sin giftige hypermaskulinitet, mener præst John Sørensen.

“Lasse lever i fornægtelse og blindhed, men ved Guds hjælp skal vi nok vække ham!”

John Sørensen løfter hænderne i vejret, da han udtaler ordene “Guds hjælp”. Han er præst for en lille kristen menighed, der i mange år har brugt teorier om køn som konstruktion til at hjælpe homoseksuelle med at frigøre sig fra det, John kalder “giftig hypermaskulinitet”.

Lasse, der gerne vil være anonym, er blot den sidste i en lang række mænd, som John har undervist.

“Ikke nok med, at en homoseksuel som Lasse selv er mand og dermed reproducerer kvindehad ved sin blotte eksistens; han foretrækker også mænd som romantiske partnere og udtrykker dermed en dobbelt væmmelse ved kvinder,” forklarer John Sørensen, der tidligere i sin karriere ellers ikke mente, at man kunne eller burde ændre på menneskers seksualitet.

Homoseksuelle performer
“Jeg mente jo, at Gud havde skabt alle sine børn i kærlighed. Men efter at have læst om, hvordan vi performer vores køn og seksualitet og ligger under for det kapitalistiske patriarkats krav, gik det op for mig, at en homoseksuel jo også performer. Og så tænkte jeg: Hvis en kvinde kan droppe fortidens arkaiske idéer om, hvordan en såkaldt rigtig kvinde bør opføre sig, kan en bøsse vel også droppe sine idéer om, at han umuligt kan blive tiltrukket af andet end mænd.”

John Sørensen har derfor udviklet et program kaldet Vækkelsen, hvor man blandt andet læser værker af forskellige kønsforskere og queerteoretikere, samtidig med at man erkender, hvordan man selv i mange år er blevet narret til at tro, at man er god nok, som man er.

Vågner endelig op
“I starten var det ret voldsomt at få at vide, at jeg havde levet i falsk bevidsthed hele mit voksenliv,” fortæller Lasse, der efter tre måneders undervisning føler, at han med egne ord endelig er begyndt at vågne op.

“Jeg syntes jo ikke selv, at jeg gjorde noget galt, men bare fulgte min egen vilje, når jeg søgte en mandlig partner. Først nu indser jeg alle de giftige mønstre, som samfundet pressede ned over hovedet på mig. Det er en hård kamp, men det gode er, at jeg hver dag kommer længere væk fra mit uerkendte kvindehad og tættere på en hverdag, hvor jeg ikke krænker andre med min seksualitet. Tak, Gud!”