En dansk film chokerer både anmeldere og publikum med sit banebrydende fravær af Mads Mikkelsen.

Handlingen i filmen Mads Mikkelsen er ikke med i denne film er unægteligt spændingsmættet. I filmen følger publikum en lyshåret kvinde på 29 år, som hverken har høje kindben eller er Mads Mikkelsen, og som gennem 93 minutter gennemlever en række dramatiske begivenheder uden på noget tidspunkt at møde en karakter, der bliver spillet af Mads Mikkelsen.

Det, der har chokeret både publikum og anmeldere, er imidlertid ikke det højspændte plot, men derimod, at den 47-årige skuespiller Mads Mikkelsen ikke på noget tidspunkt medvirker i filmen.

Anmeldere splittede
Danske filmanmeldere har de seneste dage været stærkt splittede over, om det overraskende cinematiske træk er genialt eller græmmeligt.

I Politiken skriver en urban levemand med økologiske samvittighedskvaler, at fraværet af Mads Mikkelsen er “flertydigt og fremmaner en æstetisk ambivalens,” mens en kronjysk rindalist i Jyllands-Posten skyder skylden for Mads Mikkelsens fravær på muslimerne. Weekendavisen anmelder i stedet noget om ballet.

En sørgelig dag
Premieren efterlod flere biografgængere stærkt påvirkede.

“Det var en fin film, men jeg synes måske Mads Mikkelsen var lige lovlig voldsomt sminket som amagerhylden,” siger en 52-årig kvinde fra Vojens, der nægter at tro, at skuespilleren faktisk ikke var med i filmen.

En anden tilskuer vil ikke sige andet til RokokoPostens udsendte end, at han har oplevet en “sorgens dag”.

En dansk tradition
Men eksperter opfordrer til, at man slår koldt vand i blodet.  Berit Jespersen, der er professor i filmvidenskab ved Aarhus Universitet, forklarer, at fraværet af Mads Mikkelsen er helt i tråd med en dansk, minimalistisk tradition.

“Allerede Carl Th. Dreyer filmede gennem gazebind, mens Dogme-brødrene langt senere svor at holde sig til naturalistiske virkemidler. Så at begrænse sig er altså ikke noget nyt,” siger hun og tilføjer:

“Derfor er det også kun naturligt, at vi nu ser en film uden Mads Mikkelsen, selvom det både kan virke uvant og lidt uhyggeligt.”

Berit Jespersen råder publikum til at finde trøst i, at Nikolaj Lie Kaas trods alt har en prominent birolle i filmen.