“Det er så flot, at hun opfører sig som et normalt, voksent menneske,” siger en studievært om 89-årige Ruth Nielsen, der komplimenteres for hverken at tale grimt om muhamedanere eller savle på sine børnebørn.

“Jeg har ikke noget at klage over,” bedyrer Ruth Nielsen, der efter sin mands død har boet alene i en lejlighed i Valby. Et par gange om ugen kommer en hjemmehjælper forbi, men ellers klarer Ruth sig selv og hygger sig med familiebesøg, banko, ældregymnastik og strik til børnebørnene.

“Det er så stærkt og livsbekræftende, at en ældre kvinde som hende ikke bare ligger hen som en savlende grøntsag og tåger løs om de fremmede eller dengang, det kostede 2 øre at komme i biografen,” mener Amalie Simonsen, der er lokal studievært i Hovedstadsområdet og har talt med Ruth i forbindelse med temaudsendelsen “Gamle mennesker: Kan vi bruge dem til noget?”.

Ulækkert tæt på
I løbet af fire programmer møder seerne flere borgere over 75 år, der lever et næsten normalt voksenliv med hobbyer, indkøb, venner og endda sex.

“Det sidste vækker jo ens nysgerrighed, men er samtidig en smule ulækkert, når man kommer for tæt på, lidt ligesom en trafikulykke. Vi har behandlet emnet med en række smagfulde stillbilleder i sort-hvidt,” fortæller Amalie Simonsen, der har modtaget mange positive kommentarer om netop det sexrelaterede program, hvor det hævdes, at “rynker er smukke”.

“Der overdrev jeg måske en smule, for de er jo strengt taget klamme og et tegn på forfald. Men jeg var nok bare imponeret over, at de her mennesker havde kræfter til at dyrke sex med deres nedslidte og slaskede kroppe,” forklarer den 22-årige studievært, der altid sørgede for at rose de gamle, når de udtrykte sig i sammenhængende sætninger.

Åndsfriske og livsglade
“En af dem var professor emeritus i statskundskab og havde en masse sjove ting at sige om dansk politik. Jeg tror vist også, han var i gang med en lille bog. I hvert fald var det bare fint, at han stadig havde noget at sysle med, nu hvor han alligevel ikke gjorde rigtig gavn,” husker Amalie Simonsen, der fik nedbrudt mange af sine fordomme om ældre mennesker:

“Jeg havde ikke regnet med, at de i så høj grad opførte sig som almindelige mennesker. Det er rigtig flot!”