Foto: pdsci, Bigstock

Foto: pdsci, Bigstock

De fleste danskere computere har i dag et kamera installeret i deres pc. Står det til regeringen, skal SKAT fremover kunne bruge dem til at overvåge, om borgerne indberetter alt korrekt.

Flere og flere virksomheder drives fra private hjem. Derfor skal SKAT have bedre mulighed for at kontrollere virksomhederne, herunder også de regnskabsoplysninger de indberetter.

Det er baggrunden for et lovforslag, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) netop har sendt i høring. Ifølge forslaget vil SKAT få online adgang til de webcams, som langt de fleste nyere computere i Danmark er udstyret med.

”Med tanke på SKATs personaleudfordringer, finder vi det mere effektivt at give skattemedarbejderne direkte adgang til at overvåge borgerne i private hjem. Og det gøres altså meget nemt for både SKAT og den enkelte borger gennem de mange kameraer, der i forvejen findes installeret i borgernes computere,” siger Karsten Lauritzen.

Minister: Kun et problem, hvis man har noget at skjule
Forslaget har fået flere skatteadvokater og den juridiske tænketank Justitia til at udtrykke bekymring. SKAT vil nemlig på den måde få lettere adgang til den private bolig, end politiet har.

”SKAT skal ikke have en retskendelse, sådan som lovforslaget ser ud nu,” påpeger skatteadvokat Mette Juul, der foreslår, at der skal være krav om, at SKAT også skal have godkendelse fra en dommer, hvis de har brug for at logge sig ind på private borgeres kameraer.

”Det vil gøre, at de retssikkerhedsgarantier, der gælder for politiets arbejde, også kommer til at gælde for SKAT, siger Mette Juul.

Bekymringerne preller dog af på skatteministeren.

”Som samfund har vi en legitim interesse i, at SKAT kan kontrollere folks hjem, når de mindst venter det og uden at være forberedte på at skjule eventuelle beviser. Det betyder naturligvis ikke, at vi ikke respekterer privatlivets fred, men blot at SKATs behov for kontrol i et velfærdssamfund naturligvis må prioriteres højt. Det burde heller ikke være et problem, hvis man ikke har noget at skjule.”

SKAT lover desuden, at man af hensyn til borgernes privatliv vil undlade at overvåge deres webcams i tidsrummet mellem midnat og klokken 2.

Kan spare mandskab
Ministeren peger også på, at teknologien gør, at overvågningen kan ske hvorfra det skal være, hvorfor det også kan tænkes at spare mandskab og lette kontrollen med borgerne.

”Vi har mulighed for at lade skattemedarbejdere i Ringkøbing kontrollere virksomheder på Bornholm. Og vi kan også overveje at udlicitere overvågning til datacentre i Indien eller Bangladesh, så der er rigtig gode muligheder for effektivisering og dertilhørende besparelser,” siger Karsten Lauritzen.