Enhedslistens medlemmer og græsrødder er i oprør over partiledelsens krav om mindst to ugentlige bade.

Ikke nok med, at Enhedslisten har måttet stå model for omfattende kritik af ikke at være kommet med i finansloven. Nu er store dele af partiets eget bagland også i oprør.

Det er partitoppens krav om to bade om ugen, som er faldet mange af Enhedslistens kernevælgere og medlemmer for brystet.

Mandag aften var der derfor forsamlet omkring 500 utilfredse medlemmer og sympatisører til protestdemonstration på Kultorvet i det indre København under parolen “badekrav er vand på borgerskabets mølle”.

Solidarisk bademodstand
Mens demonstranterne forsøger at holde varmen med kampråb som “dem, som ikke hopper, de elsker sæbe!” og “nej til racisme og brusebad, du må ikke være ligeglad!”, beder RokokoPosten et par af de tilstedeværende forklare, hvorfor de er kommet.

Den 45-årige gymnasielærer Søren Jespersen forklarer, at et sådant badekrav er i modstrid med at være en del af de uvaskede masser.

“For mig er det et spørgsmål om solidaritet med arbejderklassen. Når grovsmeden fra B&W kommer hjem til sin etværelseslejlighed i Den sorte firkant uden rindende vand, med lokum i gården og otte snotnæsede unger, der sover i skufferne, så er jeg naturligvis solidarisk nok til heller ikke at vaske kridtstøvet af mine fingre,” forklarer han indigneret.

Renhed kommer indefra
Også den 52-årige psykoterapeut og krystalhealer Jette Svendsen mener, at badekravet er for dårligt, selvom hun har andre begrundelser.

“Aldrig om jeg vil bøje mig for den slags småborgerlig hygiejneæstetik! Ægte renhed kommer indefra, og den opnår man kun ved at undlade at tage ansvar for noget og i stedet stå på sidelinjen og kritisere dem, der ønsker at bruge deres indflydelse til ting,” forklarer hun og fremhæver, at der også er økologiske og feministiske argumenter mod badekravet.

“Hvis alle skulle bade dagligt, så skulle vi bruge mere vand, end der er på fire jordkloder. Og det er imperativt at gøre op med den patriarkalske forestilling om kvinden som et evigt velduftende og renskuret objekt,” forklarer Jette Svendsen, der derfor kræver, at Enhedslisten kæmper for ren samvittighed i stedet for rene kroppe.