Foto: Marina Demidiuk, Bigstock

Foto: Marina Demidiuk, Bigstock

Manglen på sundhedspersonale får myndighederne til at hyre tidligere stofmisbrugere til at give corona-vaccinationer.

De fleste danskere skal have en tredje omgang coronavaccine for at holde epidemien nede hen over vinteren. Men manglen på sundhedspersonale forsinker udrulningen af det tredje booster-stik, og det har fået sundhedsmyndighederne til at se nye veje for at skaffe stikkere til de danske skuldre.

Stofmisbrug mindre fejl end kommunisme
Flere steder i sundhedsvæsenet har man nemlig opgivet at finde sygeplejersker til at forestå vaccinationerne og er i stedet begyndt at ansætte tidligere stiknarkomaner. Det afslører Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, over for RokokoPosten.

“Vi har måttet tænke lidt ud af boksen for at finde folk, der har erfaring i at håndtere nåle. Når der er tale om ganske mange stik i løbet af dagen, er det en rigtig stor fordel, at man har haft kanyler i hånden før,” siger Brostrøm, der ikke er nervøs ved udsigten til, at myndighederne lader tidligere stofbrugere varetage befolkningens sundhed.

“De er jo tidligere stofmisbrugere, ikke nuværende. Og altså, folk begår fejl. For eksempel var jeg selv kommunist langt op i 1980’erne, og i februar 2020 sagde jeg, at det var meget usandsynligt, corona nogensinde ville komme til Danmark. Så hvis man sammenligner med det, er et heroinmisbrug ikke så stor en fejl,” udtaler Søren Brostrøm.

Sygeplejersker erstattes af robotter og papegøjer
Hos Dansk Sygeplejeråd er man kritisk indstillet over for de nye kolleger.

“Det er en underminering af hele sygeplejefaget at sige, at nogle af vores arbejdsopgaver kan overtages af andre. Samtidig må jeg bare sige, at vi løber utrolig stærkt og har meget, meget travlt ude på sygehusene. Men altså, man har misforstået problemet, hvis man tror, løsningen er at fratage os arbejdsopgaver og give dem til nogle andre,” siger formand Grete Christensen og anbefaler, at man i stedet bruger fire milliarder kroner på at give alle sygeplejersker en lønforhøjelse.

Mens der er modstand fra sygeplejerskerne, har myndighederne til gengæld fuld opbakning fra regeringen.

“Jeg har meget stor respekt for det arbejde, vores sundhedspersonale udfører. Men at vaccinere folk, det er som at trykke på en knap. På en fabrik ville den opgave være overtaget af en robot,” skriver Mette Frederiksen i en sms til RokokoPosten og fortæller, at Sundhedsministeriet er ved at træne papegøjer i at sige “jeg beder lægen se ind til dig om lidt”.