Foto: Markus Mainka, Bigstock

Foto: Markus Mainka, Bigstock

Skuffet murerlærling konstaterer, at man ikke kan stole på ordsproget om, at “det, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere”. Indlysende, mener ekspert.

Onsdag eftermiddag følte den 20-årige murerlæring Esben Karlsen sig doven og uoplagt. Egentlig skulle han hen i fitnesscenteret for at løfte vægte, men han gad ikke. Så kom han i tanke om ordsproget: “Det, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere” og fik en idé.

“Jeg tænkte, at man jo ikke dør af at se fodbold i fjernsynet, så det ville nok gøre mig stærkere. Det lød helt perfekt, for jeg havde bare en af de der dage, hvor man ikke gider andet end at sidde i sofaen, drikke øl og æde pizza,” fortæller han.

Fik lidt ondt i ryggen
Det gik dog ikke helt, som Esben Karlsen havde regnet med.

“Det startede egentlig meget godt med, at jeg bestilte pizza og satte mig godt til rette i sofaen,” siger Esben, der tændte tv’et kl. 20 for at se Champion Leagues-semifinalen mellem Barcelona og Bayern München.

“Jeg sad spændt og ventede på, at jeg blev stærkere. Det virkede også meget lovende i starten, for jeg mærkede et forunderligt sus i kroppen, da Barcelona havde en god chance i begyndelsen af kampen. Så troede jeg, at nu var det ved at ske. Men efterhånden måtte jeg erkende, at der ikke skete så meget andet, end at jeg fik lidt ondt i ryggen af at sidde og synke sammen i sofaen,” fortsætter han.

Hvorfor den forventede effekt udeblev, har Esben Karlsen ingen forklaring på. Det har til gengæld Karina Malling, der er adjunkt på RUC og forsker i sammenhænge mellem ordsprog og virkelighed.

Bare noget, man siger
Ifølge Karina Malling passer det slet ikke, at man bliver stærkere af det, der ikke slår en ihjel.

“Det er indlysende, at det ikke passer, for det er jo bare noget, man siger,” forklarer hun og uddyber:

“Ofte er ordsprog kun i ringe grad i overensstemmelse med virkeligheden. For eksempel er det sandt, at dem der hvisker lyver, mens det ikke har noget på sig, at bukserne flyver, hvilket gør det absurd at tale om, at de gerne må, fordi det er moderne.”

Tilbage i Brønshøj er Esben Karlsen ved at komme sig over skuffelsen.

“Det er fint nok. Så må jeg bare løfte vægte i stedet. Det dør jeg vel ikke af,” slutter han.