Skab mening for et følelsesmæssigt fattigt menneske i den vestlige verden. Sådan lyder opfordringen, når danske udviklingsorganisationer hverver sponsorbørn i Afrika.

“Mit job består dybest set i at flytte tal rundt på Excel-ark, så jeg kan betale af på min lejlighed. Derfor bliver jeg altid så glad, når jeg modtager dit brev.”

Sådan skriver Merethe Bildskov til sit sponsorbarn, den 8-årige Joseph Imbopa, der bor uden for Senegals hovedstad, Dakar, med sin familie. Hver måned sender Joseph et længere brev til Merethe, hvor han fortæller om små og store begivenheder i sit liv.

På den måde føler Merethe ikke den enorme eksistentielle fortvivlelse, der typisk rammer hvide, velhavende kvinder med masser af penge og godt helbred.

Sidste rest samvittighed
Merethe og Josephs korrespondance er bare et eksempel på, hvordan et afrikansk barn gør en forskel for et vestligt individ uden livsformål.

“Når vi forsøger at overtale børnene til at kontakte de meningshungrende danskere, fortæller vi om den store betydning, børnene får i modtagernes liv. De kan bogstavelig talt udgøre den sidste rest af samvittighed og medmenneskelighed hos den danske brevskriver,” forklarer Dan Simonsen, der står for organisationen Plans arbejde med de såkaldte PlanFaddere i Senegal.

Egoistisk menneske
For Dan Simonsen er det vigtigt, at børnene forstår det store ansvar, der følger med at blive PlanBarn. De skal fx forpligte sig til at skrive breve i mindst et år og sende tegninger til jul og fødselsdage.

“Den danske brevskriver befinder sig i en meget sårbar situation, hvor selvrespekten og anerkendelsen blandt vennerne står og falder med brevene fra sponsorbarnet. Hvis ikke man har tegninger hængende på køleskabet fra en 8-årig afrikansk fremmed, som man har betalt for opmærksomhed, er man jo bare endnu en pengegrisk karriererytter i rotteræset,” mener Dan Simonsen, der forsøger at illustrere dette statustab over for børnene med forståelige eksempler:

“Jeg fortæller dem, at hvis de ikke skriver, svarer det til at miste en kalv eller få afskåret vandforsyningen i en måned. Så får de virkelig dårlig samvittighed og snakker meget om, hvor godt de selv har det, og hvordan man kan blive et frygtelig egoistisk menneske, der ikke ænser andres store nød.”