I et forsøg på at få alvorligt syge mennesker til at tænke på andre end sig selv foreslår Etisk Råd, at man henretter alle, som tager livet af sig.

Etisk Råd har længe været stærkt bekymrede over, at deres professionelle etiske vurderinger ikke har vundet genklang hos den almindelige dansker. Eksempelvis mener mere end 70 procent af befolkningen, at aktiv dødshjælp skal være tilladt, selvom rådet gang på gang har afvist dette. Derfor mener rådets formand, Jacob Birkler, at tiden er kommet til at tage skrappere midler i brug.

“Det er meget uheldigt, at rigtig mange danskere lider af den fejlopfattelse, at deres krop tilhører dem selv og ikke fællesskabet, selvom både politikere og vi levebrødsetikere pædagogisk har forklaret dem, at det er lodret forkert,” siger han.

Offentlige henrettelser
“Så i tråd med Etisk Råds ofte demonstrerede evne til at tænke langt mere moralsk end den almindelige borger foreslår vi, at man fremover indfører offentlige henrettelser som en afskrækkelse, der skal vise befolkningen, hvor samfundsnedbrydende og uetisk det er at tage sit eget liv,” siger Jacob Birkler og uddyber:

“Det eneste tidspunkt, hvor man med rimelighed kan bestemme over sin egen krop, er, hvis der er meget små fostre inde i den, man gerne vil have aflivet. Men at man egenhændigt skal bestemme over sit eget liv er moralsk set langt mere komplekst.”

Drop egoismen
“I Etisk Råd har vi forståelse for, at man på grund af ekstremt smertefulde og udsigtsløse tilstande kan ønske at dø. Men der må vi altså opfordre til, at man skruer en lille smule ned for egoismen og tænker på, hvor hårdt det kan være for raske mennesker at blive konfronteret med svære dilemmaer af etisk karakter. Ellers vil de fremtidige henrettelser demonstrere, at man også bør tænke på andre end sig selv,” forklarer han.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er helt enig.

“Som politikere i velfærdsstaten Danmark kan vi ikke have, at folk går hen og på arrogant vis bliver herrer over eget liv og død. Der må man trygt lægge sin skæbne i hænderne på Gud og det offentlige sygehusvæsen,” forklarer hun.