“Vi har et glasloft, der udelukker mænd,” mener den nyudnævnte direktør for kønsforskningscentret, Nina Groes, og overvejer derfor at give posten til Carl-Mar Møller.

Kort efter sin udnævnelse til direktør for KVINFO gjorde den 35-årige Nina Groes en chokerende opdagelse: Samtlige af hendes forgængere har uden undtagelse været kvinder.

“Jeg er bange for, at der har været et usynligt glasloft i KVINFO og en slags Kylle-Pylle-Rylle-effekt. Vi har nok været meget lukkede omkring vores egne kvindenetværk og ikke haft blik for, at der faktisk findes rigtig mange talentfulde mænd derude, som er rigtig gode til at italesætte medlemmer af deres køn som ofre, uden at vi har opdaget det,” siger hun.

Navn er ekskluderende
Nina Groes peger også på, at KVINFO’s navn nok også har sendt sørgeligt ekskluderende signaler til mandlige ansøgere.

“Hvis man er en moderne mand med et skrøbeligt selvbillede og en vilje til at kæmpe for ofre af begge køn, er det svært at søge ind til en organisation, der nærmest har ‘kvinde’ indsat i navnet. Selvom jeg godt ved, at vi lader som om, det står for noget andet, sender navnet stærkt ekskluderende og gynonormative signaler, ligesom når man som kvinde søger ansættelse i et autoværksted, der er tapetseret med pornokalendere,” forklarer Groes og foreslår derfor, at centret omdøbes til KØNFO eller HENFO.

“Når jeg tænker over det, er det måske også lidt mærkeligt, at KVINFO kalder sig et ‘center for kvinde- og kønsforskning’. Jeg mener, man skulle tro, at kvinder var dækket ind under det med kønsforskning, da de vel også er et køn af en slags,” siger hun eftertænksomt.

Carl-Mar kan løfte arv
Som en reaktion på centrets uheldige diskriminerende ansættelsespraksis overvejer Nina Groes derfor at fratræde direktørposten kort efter tiltrædelsen.

“Vi lever i det 21. århundrede med en kvindelig statsminister, DR-generaldirektør og så videre, så jeg synes, det er på høje tid, at mænd, som også synes, at det er rigtig synd for dem, kommer til orde. Derfor overvejer jeg at overlade stillingen til ‘blærerøven’ Mads Christensen eller mandeterapeuten Carl-Mar Møller, som, jeg er sikker på, vil kunne videreføre KVINFO’s historiske arv og funktion i den offentlige debat på betryggende vis,” slutter direktøren.