Foto: Roadside Guitars, Flickr

Foto: Roadside Guitars, Flickr

En statue af fire mænd, der urinerer på en smadret Berlingo, skal fungere som mindesmærke for de mange ofre for gadefesten Distortion og samlingspunkt for overlevende.

På Halmtorvet, et stenkast fra Kødbyen, er knap 100 mennesker forsamlet. Men selvom det er sæson for Distortion, er de ikke kommet for at høre et sprødt lydsystem spille op til vild gadefest med tidens obskure, men herligt urbane og trendy toner.

Forsamlingen står med lys i hænderne og i en andægtig stemning for at sørge over og mindes de mange ofre for selvsamme gadefester.

Brændte gårdmøbler
I forsamlingens midte står en skulptur med titlen Rædselsflugt gennem urintårer. Den er skabt af kunstneren Rune Bech-Madsen, der i juni 2014 flyttede fra Nørrebro til Gudhjem på Bornholm. Flytningen, som kunstneren selv beskriver som “en flugt”, skete efter, at hans baggård blev invaderet af mere end 1300 festende mennesker, der brugte en over mange år nænsomt opdyrket urban garden som toilet og satte ild til ejerforeningens gårdmøbler.

Skulpturen er hugget i marmor og forestiller fire yngre mænd i stramme bukser, der urinerer, mens de hopper på en totalskadet Citroën Berlingo. Bilen indeholder en grædende børnefamilie, som tydeligvis blot er interesseret i at komme langt væk.

Ikke sovet siden 2014
Det er en oplevelse, som rigtig københavnere kan genkende. Ved arrangementet taler RokokoPosten med den 45-årige Jesper Houkvist, der fortæller, at han ikke har sovet siden Distortion 2014 på grund af middelsvært posttraumatisk stress-syndrom. Sygdommen blev udløst af et dubstep-arrangement lige uden for hans lejlighed på Stefansgade.

“Hver gang jeg lukker øjnene, kommer det hele tilbage. De skrigende teenagere, den afgrundsdybe bas, der lyder som en balrog fra Ringenes Herre, og den ramme duft af harsk tis,” siger han, mens hans blik synes at stirre mod et punkt uendeligt langt borte i horisonten.

Også Mia Svendsen fra Vesterbro er en dybt mærket Distortion-overlever.

“Jeg stod fastlåst i en ekstatisk folkemængde uden at kunne slippe væk eller komme i nærheden af min lejlighed i mere end to timer. Alt sammen på grund af et fransk mobildiskotek. I dag er blot en Christianiacykel med selv en ganske lille påmonteret højttaler eller duften fra et dyrt gadekøkken nok til at bringe det hele tilbage,” siger hun med rystende stemme.