Den var til fare for sig selv og andre og muligvis indavlet. Sådan forklarer direktøren for Prags zoologiske have den kontroversielle aflivning af en dansk gymnasiehan.

De sidste par dage har været ekstremt begivenhedsrige for Miroslav Bobek, der er direktør for Prag Zoo. Efter at Bobek lod en dansk gymnasiehan, der voldte haven store problemer, aflive, har medier og borgere nærmest belejret ham med kritik.

Direktøren står imidlertid fast på, at beslutningen var den rette.

“Jeg tror, folk har en noget romantiseret opfattelse af danske gymnasiehanner. På afstand virker de måske søde og uskadelige, men reelt er de nogle forfærdelige bidske bæster, der kan ødelægge alt i deres nærhed, hvis man ikke passer på,” forklarer Bobek, der siger, at hans medarbejdere jævnligt oplever farlige situationer, når de muger ud i buret med gymnasiehanner.

Bedøvet med shots
Den nævnte han var imidlertid i særklasse ude af kontrol, hvorfor der ikke var anden udvej.

“Den forsøgte hele tiden at parre sig med hunnerne, selvom de tydeligvis ikke var i brunst, ligesom den var ekstremt aggressiv over for havens besøgende, som den skræmte med hyppige gutturale brøl og nærmest konstante opkastninger,” siger Miroslav Bobik og tilføjer, at flere dyrlæger mente, at gymnasiehannen muligvis var indavlet.

Derfor valgte man, efter at alle andre zoologiske haver havde afvist at modtage den danske gymnasiehan, at aflive den på etisk forsvarlig vis.

“Aflivningen var overordentlig human og værdig, og vi sørgede naturligvis for at bedøve hannen med 10 shots for 80 koruna og 2 liter Urquell i overensstemmelse med dens adfærd i naturen. Den nåede ikke at føle noget ubehag,” siger direktøren.

Mange flere tilbage
Direktøren fortæller, at han foruden kritikken også har fået mange støttende henvendelser fra folk, der fandt det helt på sin plads at nedlægge gymnasiehannen og ytrede ønske om langt flere aflivninger. Det afviser direktøren dog med henvisning til, at aflivning kun gælder særligt irriterende medlemmer af arten, som der stadig er mange eksemplarer af i Prag.

“Vi har skam rigtig mange endnu, hvis folk vil se unge danske hanner. Man bør naturligvis altid agere med respekt og varsomhed, når man har med så potentielt farlige væsner at gøre, og være klar over, at det kan være en meget voldsom oplevelse,” slutter Miroslav Bobek.