Foto: Gage Skidmore, Wikimedia

Foto: Gage Skidmore, Wikimedia

Med et kritisk opslag på Facebook har en litteraturhistoriestuderende formået at overbevise andre humanister om, at Donald Trump er en moralsk tvivlsom politiker, som de ikke burde stemme på, hvis de havde kunnet.

Når man færdes i den humanistiske del af Danmarks universitetsverden, kan det være svært komme til for sympatierklæringer til den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump. Det mener Andrea Lammers, der læser litteraturhistorie.

“Særligt idehistorikere og filosoffer er helt vilde med ham, og det er ikke for meget sagt, at han er større end Slavoj Žižek (slovensk filosof, red.) på rigtig mange fakulteter,” siger hun.

Derfor skrev Andrea et opslag på Facebook, hvor hun satte sig for at forklare sine venner om, hvorfor et USA med Donald Trump som præsident absolut ikke ville blive et særlig godt sted.

Minder om Støjberg
“Tit siger han det helt modsatte af, hvad han har sagt før, og på et tidspunkt var han demokrat, men er nu republikaner, så man kan ikke stole på ham. Endvidere vil han bygge en mur for at holde indvandrere ude, hvilket minder om Inger Støjberg. Hans hår ser også virkelig skørt ud.”

For indeværende har opslaget fået mere end 9000 likes og 300 kommentarer. Her skriver blandt andet Jonas Ploug, der læser dramaturgi på 3. semester, at opslaget har fået hans øjne op for Trumps mange fejl og mangler, hvorfor han ikke længere vil støtte ham som kandidat. Men Ploug er skuffet over, han først opdager disse kendsgerninger om Trump på Facebook.

“Hvorfor skal vi dog læse den slags kritik på sociale medier? Hvornår holder de etablerede medier op med at agere Trumps loyale skødehunde i denne sag og forholder sig kritisk til hans kandidatur?”

For ukritisk dækning
Blandt danske journalister er der da også selvkritik at spore i kølvandet på Andreas opslag.

“Vi journalister har nok været lige lovlig tilbøjelige til at ride med på en bølge af ukritisk Trump-begejstring. Vi har haft for stort et fokus på at redegøre for, hvorfor så mange amerikanere ser det som logisk at stemme på ham og at fremlægge mandens positive sider, der menneskeliggør ham i et danske publikums øjne. Men nu er det nok på tide, at vi tager de kritiske briller på,” siger han.