Publikum og anmeldere jubler over filmen “En dag som alle andre”, der skildrer en kvindelig lønmodtagers rutineprægede dagligdag over syv udramatiske timer.

Stadig flere film skildrer superhelte, eventyrvæsener og mennesker, der oplever livsforandrende og dramatiske begivenheder som jordens undergang, krig eller pædofilianklager. Men den danske instruktør Bjørn Johansson har med filmen “En dag som alle andre” valgt at gøre op med underrepræsentationen af helt almindelige mennesker, som intet oplever. I filmen følger tilskueren den midaldrende gymnasielærer Jytte Svendsen fra Ballerup, fra hun står op, til hun går i seng på en dag, der ikke er bemærkelsesværdig.

“Langt de fleste dage i de fleste menneskers liv går jo med almindeligt lønarbejde, hvor der ikke sker noget som helst dramatisk ellers livsforandrende, og det synes jeg i høj grad manglede repræsentation i film, for hvem kan egentlig genkende sig selv i en film om amerikanske eventyrvæsener eller franskfødte nymfomaner?” spørger Bjørn Johansson retorisk.

Magisk hverdag
Det er noget, som danske biografgængere er enige i. På blot to uger har mere end 700.000 danskere set “En dag som alle andre”. En af filmens fans, den 47-årige gymnasielærer Britta Hansen fra Vanløse, forklarer, hvorfor hun synes, filmen er så fantastisk.

“Filmen er bare propfuld af ting, som man kan genkende fra sin egen daglige trummerum, som nærmest bliver magisk, når den bliver projiceret op på en meget stor skærm.  Min yndlingsscene er de 49 minutter, hvor Jytte spiller Candy Crush Saga. Det kunne jeg også have gjort – hvis jeg altså ikke havde betalt penge for at se nogle andre gøre det på film,” siger hun begejstret.

Rummer stille poesi
Anmelderne har da også været ude med både et utal af stjerner, hjerter og rosende superlativer.

“Forkert nummer-scenen har en utrolig stille poesi,” skriver Jyllands-Posten. Politiken fremhæver især det timelange optrin, hvor Jytte har en indre monolog om, hvorvidt hun allerede nu kan tjekke, om hun skal betale restskat via en tastselv-tjeneste på skat.dk, eller om hun skal vente en uge til, som avisen mener. Børsen opsummerer filmen som “en fascinerende skildring af et ukendt og eksotisk univers.”