En ekspert vurderer, at damp er en uprøvet og farlig teknologi, som aldrig vil afløse hestevognen eller manuelle arbejdere i stort antal.

De førende danske eksperter inden for videnskab og ingeniørkunst skændes om, hvorvidt damp er fremtidens teknologi eller blot en døgnflue.

Det seneste indspark i debatten kommer fra Bartholomæus Iversen, der er professor fra Københavns Universitets Institut for Reaktionært Bagstræberi.  Han er stærkt skeptisk over for fremskridt generelt og dampmaskinen i særdeleshed.

Tog er døgnflue
Damp virker både som en såre tvivlsom og farlig teknologi, der på risikabel vis involverer både ild og ekstremt høje tryk,” siger han og fortsætter:

”De meget omtalte ‘tog’ er en døgnflue, som ikke har fremtiden for sig. Hvem har dog lyst til at sætte sig i sådanne metalkasser, når man i stedet kan nyde hestens blide trav og fuglefløjt under åben himmel med en almindelig drosche eller på apostlenes heste? Næh, hvis man ønsker at transportere mange mennesker ad gangen, er der absolut intet til hinder for at lave meget lange hestevogne, som heller ikke fordrer uskønne og forurenende jernbanespor,” siger han.

Risikerer affolkning
Flere fremtidsforskere forestiller sig ligefrem, at dampdrevne fremtidsmaskiner vil kunne udføre arbejdet med at høste og pløje landets marker. Men også det er Bartholomæus skeptisk over for.

“De færreste vil nok være trygge ved at lade et sådant mekanisk monstrum plukke kornet til deres brød eller pløje deres marker. Enhver vil naturligvis foretrække, at kærlige menneskehænder har høstet det, de putter i munden,” siger han og fortsætter:

”Selv hvis det kunne lade sig gøre, virker det aldeles ugennemtænkt. Hvad skulle de mange hundredetusinde, som i dag arbejder i landbruget, så lave, om deres arbejde blev overtaget af maskiner? Forestiller de sig måske et fremtidigt Danmark, hvor alle bor i byerne, og naturen i områderne uden om er reduceret til et forfaldent frilandsmuseum?”

Bartholomæus Iversen skutter sig.

”Nej, da må jeg le og sige, at denne umådeholdne fremtidsmusik må have en ende. Disse dampentusiaster er fantaster, der har varm luft på hjernen. Hvad bliver det næste – at også tobak bliver erstattet af damp?” spørger han retorisk.