Foto: Nillerdk, Wikipedia

Risikoen for at blive stukket af et navn skrevet med prikker er nærmest ikkeeksisterende, vurderer eksperter fra både ind- og udland.

Påsken nærmer sig, og traditionen tro sender mange danskere såkaldte gækkebreve til hinanden. Ofte indeholder disse breve en advarsel til sidst, hvor modtageren bliver bedt om at passe på, at navnet, der er skrevet med prikker, ikke stikker.

Men advarslen skal tages med et gran salt, mener forskere både herhjemme og i udlandet. Risikoen for at blive stukket er nemlig minimal.

“Komparative undersøgelser mellem navne skrevet med bogstaver og navne skrevet med prikker viser ikke nogen forskel i risikoen for at blive stukket,” lyder det fra Selina Miller, der er professor i materiel lingvistik ved Harvard University i USA.

Tantens hjemmestrik
Hendes danske kollega, professor i biokemisk retorik Hans-Jørgen Ohm, mener, at der i det hele taget sjældent er risiko for at blive stukket af et navn.

“Nedskrevne navne stikker uhyre sjældent, medmindre de er skrevet med pigtråd, pindsvin eller tykke sweatre, som ens tante har strikket,” fastslår han.

Han medgiver dog, at der kan være tale om symbolsprog i meddelelsen, og at der derfor godt kan være en risiko forbundet med at modtage et gækkebrev.