Foto: Goodluz, Bigstock

Foto: Goodluz, Bigstock

Kvinder, der er fyldt 29 år, er alt for unge til at fylde 30. Videnskaben foreslår derfor, at kvinderne i stedet for kronologisk alder oplyser, hvor mange gange de er fyldt 29.

På mandag fylder Karina Møller fra Næstved 29 år for tredje gang. Hendes kæreste, den 35-årige Henrik Færch, driller hende og siger, at hun da bare kan stå ved, at hun fylder 31. Men ny, international forskning peger på, at Karina Møller opgør sin alder på den helt rigtige måde.

29-årige kvinder er nemlig slet ikke gamle nok til at fylde 30.

Professor i biokronologi Gwen Downey fra University of Oxford, der har ledet forskningsprojektet, fortæller, at det inden for biokronologien er en gammel nyhed, men at moderne feminisme har gjort det svært for kvinder at få anerkendt, at de er for unge til at bære aldersmærkatet “30”.

Umyndiggørelsesangst
“Man siger med rette fra over for, at voksne kvinder kaldes ‘piger’, og at selv modne kvinder helst skal ligne teenagere. Men som 29-årige har de fleste kvinder jo nået en alder, hvor de stadig er unge, men samtidig i besiddelse af en livserfaring, der trumfer de fleste 50-årige mænds, og derfor er det irrationelt at påstå, at vi partout skal fylde 30 og det, der er værre, for ikke at blive betragtet som umyndige børn,” siger Gwen Downey, der selv for nylig fyldte 29 for 29. gang.

Bliver ikke ældre
“Det er ganske enkelt naturen, der har indrettet mænd og kvinder forskelligt på det punkt og er altså ikke noget, der har med ligestilling at gøre. Vi bliver bare aldrig gamle nok til at fylde 30, og det skal vi bestemt ikke skamme os over,” fortsætter professor Downey.

Hun forklarer, at kvinder på 29 har nået det, der i biokronologien betegnes som “mætningspunktet for menneskelig udvikling”, men i strengt biologisk forstand er de stadig afsindigt unge, og derfor kan det slet ikke forsvares at måle deres alder kronologisk. Omvendt forholder det sig med mænd, der dels når mætningspunktet langt senere i livet og dels har en biologisk alder, der følger kronologien meget nøje, således at det for mænds vedkommende giver mening at angive alder kronologisk.

Karina Møller kan derfor fuldt ud rationelt fejre sin 29-årsfødselsdag hvert eneste år i resten af sit liv.