Stemmeberettigede danskere er krævende, overfladiske og komplet uvidende om de mest basale politiske forhold. Det mener knap 70 % af landets folkevalgte, der anser deres vælgere for lige så troværdige som investeringsrådgivere og mellemøstlige statsledere.

De kræver, at man løser alle deres problemer, giver dem penge konstant og lever et helgenagtigt liv i alle døgnets timer.

Sådan karakteriserer 2/3 af politikerne det danske folk, hvilket tyder på en markant stigning i vælgerleden blandt både folketingsmedlemmer, kommunalpolitikere og EU-parlamentarikere.

“Mængden af utilfredse politikere er steget fra ca. halvdelen i 2005 til 68 % i dag, hvor især Folketinget klager over både dumme, krævende og overfladiske vælgere,” fortæller professor Ejnar Enevoldsen fra Institut for Statskundskab, der for nylig har udgivet rapporten “Almindelige mennesker er dumme: Negative forhold mellem vælger og valgt”.

Mere troværdige end nigerianere
Her kan man læse, at vælgernes troværdighed vurderes til 3,2 på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er “meget troværdig”. På samme skala ligger mellemøstlige statsledere med massive overskæg på 3,5, mens amerikanske investeringsrådgivere har et gennemsnit på 3,7.

Dog mener politikerne, at deres vælgere er mere troværdige end både nigerianske filantroper (2,9) og journalister (1,7).

Den markante stigning i vælgerleden skyldes ifølge Enevoldsen, at politikerne i højere grad udsættes for almindelige vælgeres holdninger.

Stop Folkemødet
“Facebook er den store synder, hvor borgeren fremstår som en lettere beruset og præmenstruel ældre mand, der klager over øget neoliberalisme, høje registreringsafgifter, det feminiserede uddannelsessystem og dansk krigsindsats – alt sammen på én gang,” sammenfatter professoren og tilføjer, at også de traditionelle medier er med til at fremme mistilliden.

“Man trækker såkaldt almindelige mennesker frem, hvor man før i tiden ville have nøjedes med en ekspert. Det skaber konflikt, hvilket medierne elsker, men understreger også indtrykket af vælgeren som doven, vred og utilfreds,” mener Enevoldsen og anbefaler, at man afskaffer Folkemødet på Bornholm for at mindske leden:

“Når borgere, presse og politikere klemmes sammen på en lillebitte isoleret ø, hvor de skal diskutere landets fremtid i en dunst af fadøl, kan man ikke undgå at væmmes en lille smule, når det hele er slut.”