Foto: Daniel Tibi, Wikimedia Commons

Da munkene i Myrendal Kloster på Bornholm afviste  28-årige Sanne Schwartz’ ansøgning om optagelse i ordenen med henvisning til hendes køn, klagede hun til Ligebehandlingsnævnet. Nu har hun fået medhold.

“Det er dybt diskriminerende, at jeg ikke kan blive munk, bare fordi jeg er kvinde!”

Sanne Schwartz er vred og skuffet. Den 28-årige grafiske designer fra Værløse får dybe furer i det ellers rynkeløse ansigt, når hun fortæller om sin oplevelse med cisterciensermunkene i Myrendal Kloster på Bornholm.

“De ville ikke engang tage imod min ansøgning. ‘Du er kvinde, så du kan ikke blive en del af vores fællesskab,’ sagde de bare. Det var så ydmygende. Der er da ikke nogen naturlov, der har bestemt, at kvinder skulle være dårligere til at være munke end mænd,” raser hun.

Forgæves konvertering
Få dage efter afvisningen klagede Sanne Schwartz til Ligebehandlingsnævnet. Hun ville ikke finde sig i, at en drøm, som hun havde forfulgt gennem flere år, bristede, bare fordi hun havde det forkerte køn.

“Jeg konverterede til katolicismen for to år siden udelukkende af den grund, at det er et krav, at man har været katolik i mindst to år, før man kan indtræde i en orden. Jeg har skriftet, deltaget i messer, bedt rosenkrans og hvad ved jeg – men alt det har været forgæves,” fortæller hun.

Hun talte endda fra starten med præsten om, at hun havde et klosterkald:

“Han bakkede mig op, men nævnte på intet tidspunkt, at jeg kun kunne komme i nonnekloster. Jeg føler mig i den grad vildledt.”

Risikerer dagbøder
Heldigvis har Sanne Schwartz fået oprejsning. Ligebehandlingsnævnet har nemlig givet hende medhold i, at hun er blevet udsat for kønsdiskrimination. Myrendal Kloster skal derfor betale en bøde på 3000 kroner og risikerer desuden at skulle betale dagbøder, indtil de ændrer deres praksis.

“Det glæder mig, men for mit vedkommende er løbet kørt. Jeg vil ikke bo i et kloster fyldt med sexister,” siger Sanne Schwartz.

Hun har dog ikke helt opgivet drømmen om et liv i en katolsk orden. Men hun nægter at blive nonne:

“Helt ærligt: Nonnerne sidder bare og laver rosenkranse eller broderer. Og så tror jeg bare ikke, jeg ville trives i sådan et miljø med en masse kvindefnidder. Så jeg må finde på noget andet – måske bliver jeg jesuit ligesom paven.”