Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Trøstekram, en julekurv med mundgodt og retten til at være sur på Mette Frederiksen. Det er de væsentligste punkter i den kompensationspakke, regeringen vil tilbyde de danske minkavlere.

“Tro mig, jeg ville også selv blive rigtig ked af det, hvis jeg var minkavler og skulle aflive alle mink og dermed afvikle en forretning, som har været på familiens hænder i flere generationer. Så jeg forstår godt, at de er sure og kede af det, og jeg anerkender fuldt ud deres ret til at have disse følelser.”

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen på gårsdagens pressemøde, hvor regeringen fremlagde en kompensationspakke til danske minkavlere.

De væsentligste punkter er retten til at være sur, herunder at ønske, at Mette Frederiksens røv må klø og hendes arme være for korte, en julekurv med god vin og lidt mundgodt samt et års forbrug af trøstekram, som kan rekvireres, når coronarestriktionerne ophæves.

Naturlig reaktion på ulovlig beslutning
Statsministeren gjorde det i sit oplæg klart, at hun betragter minkavlernes følelser som en naturlig reaktion på regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark:

“Når nogen træffer sådan en beslutning hen over hovedet på en og endda gør det uden lovhjemmel, er det helt naturligt at blive ked af det, sur eller skuffet. Derfor er det kun på sin plads, at vi fra regeringens side tillader, at man tænker grimme ting om os – måske endda også, at man ytrer dem offentligt.”

Hvordan man mere præcist får ret til at sige grimme ting, arbejder regeringen i øjeblikket med Rigspolitiet om. Retningslinjerne for kritik af regeringen vil blive offentliggjort på hjemmesiden coronasmitte.dk i løbet af få dage.

Trøstekram, julekurv og medicin
Ud over retten til at udtrykke vrede indeholder regeringens kompensationspakke en julekurv med et par flasker god vin og lidt mundgodt, og så kan minkavlerne se frem til store mængder trøstekram, når coronarestriktionerne ophæves.

“Vi lægger op til, at minkavlerne selv kan vælge, om det er Magnus Heunicke eller mig, der skal komme og kramme dem,” lyder det fra statsministeren, der erkender, at disse kompensationsmuligheder ikke nødvendigvis er nok til at gøre alle minkavlere glade igen.

Derfor vil regeringen åbne for, at minkavlere kan få antidepressiv medicin eller morfin uden først at skulle til læge.

“Det er en sidste udvej, men det kan være et tiltag, vi tager i brug, hvis nogle ikke bliver glade og for eksempel bliver ved med at kritisere os på en sur og urimelig måde,” slutter statsministeren.