Foto: Ramzi Hashisho, freeimages.com

Du vil ikke tro dine egne øjne, når du ser hvilke usædvanlige kneb, en dansk netavis bruger for at lokke dig til at læse historier om fuldstændig ligegyldige hverdagsbegivenheder.

Korte sætninger. Optakt til drama. Fængende overskrifter som “Så klamt så det ud, da Casey spiste budding”.

Disse kneb bruger en kendt dansk internetavis til at forsikre dig om, at du roligt kan bruge et par minutter af din overspringshandlingstid på deres usædvanlige, men letfordøjelige historier om det, chefredaktør Christer Brandstorp kalder “hverdagssensationer”.

“Modsat andre aviser er vores mission først og fremmest at tjene penge, og derfor kan vi bedre gå på kompromis med den journalistiske lødighed,” forklarer Brandstorp og fortsætter:

“Det handler om at få den potentielle læser til at tænke ‘Jeg er nødt til at vide, hvad den her overskrift taler om’. Det er meget effektivt, når emnet i sig selv er uinteressant.”

Hjemmevideo Deluxe
Avisen kan takke de sociale medier og Facebook i særdeleshed for sin eksistens. Det er nemlig ofte her, journalisterne opsnapper deres historier.

“Man kan kalde det en slags ‘Hjemmevideo Deluxe’. Vi ser en video, og så bruger vi journalistikkens virkemidler til at pakke den ind i noget, der kommer til at fremstå som en nyhedshistorie,” fortæller  journalist Trine Frandsen, der virkelig prøvede kræfter med sin journalistiske faglighed, da hun for nylig lavede historien om den amerikanske kvinde Casey, der lå i sin liggestol i haven og spiste budding på en ekstremt klam måde.

Research i dybden
“Der er meget mere i det end bare at finde en tilfældig video på YouTube eller Facebook,” bedyrer hun.

Trine Frandsen forklarer, at der ofte er behov for meget dybdegående research for at skaffe tilstrækkelig baggrundsviden om videoen.

“Det er ikke nok at fortælle, at en kvinde spiser budding på en klam måde. Vi skal som minimum finde ud af, hvad kvinden hedder,” fortæller Trine, der ud over navnet fandt ud af, at Caseys veninde optog videoen i hemmelighed for at vise den til Caseys polterabend ugen efter.

“Så der er både brug for seriøst journalistisk arbejde samt kendskab til fremmedsprog – eller i hvert fald beherskelse af Google Translate på superbrugerniveau,” slutter Trine.