Foto: Colin Davis, Flickr

Foto: Colin Davis, Flickr

Det har store konsekvenser for indbruds-erhvervet, at folk bliver hjemme i juledagene. Derfor kræver indbrudstyvene hjælpepakke fra staten.

Normalt er juledagene en af årets travleste perioder for indbrudstyve. Når folk har forladt deres huse i dagevis for at rejse land og rige rundt til julefrokoster og familiekomsammener, trækker landets indbrudstyve elefanthuerne over hovedet og knokler med brækjern, boremaskiner og med at afkoble alarmsystemer.

”Julen er virkelig en travl periode for os. Det er i juledagene, vi skal hive vores omsætning ind, så vi har noget på kistebunden, inden vi rammer de lyse sommernætter, der er lavsæson for os,” siger den selvstændige indbrudstyv Ricky Markussen. Ifølge Ricky Markussen er juledagene så travle, at det er meget almindeligt i indbruds-branchen, at man rekvirerer hjælp fra udlandet for at nå alle julens opgaver.

Umuligt at holde gang i erhvervet
Men i corona-året 2020 er intet som bekendt, som det plejer, og indbrudstyvene frygter, at Sundhedsstyrelsens anbefaling om at se færre mennesker i julen vil gå hårdt ud over deres arbejde.

”Det ser ud til, at mange flere vil blive hjemme i julen, og så er det virkelig svært, ja nærmest umuligt, for os at holde gang i erhvervet”, siger Ricky Markussen,.

Mangler penge til narko
Særligt er Ricky Markussen bekymret for de dele af branchen, der i forvejen er mest sårbare.

”Store dele af branchen lever fra dag til dag, fordi folk skal finansiere et omfattende narkomisbrug. De kan få meget svært ved at klare en nedlukning, og i branchen er der allerede flere, der fortæller, at de har måttet optage lån hos deres pushere, fordi de potentielle kunder ikke forlader deres huse. Heldigvis er de fleste pushere forstående og har virkelig vist samfundssind ved at tilbyde lån uden renter, gebyrer og dødstrusler,” forklarer Ricky Markussen.

Han mener, at det dog i sidste ende er statens ansvar at komme det trængte indbruds-erhverv til undsætning, og at justitsminister Nick Hækkerup har svigtet landets indbrudstyve ved at forhale en hjælpepakke, der blev lovet allerede i marts.

”Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at folk bliver hjemme i julen. Folkesundheden skal have førsteprioritet. Men det er ikke rimeligt at overlade regningen til den enkelte erhvervsdrivende,” siger Ricky Markussen, der fortæller, at branchen både vil tage imod kontante udbetalinger og letomsættelige naturalier som brugt elektronik fra centraladministrationen.