Den planlagte nedlæggelse af DR’s seniorkanal, Reality, vil frarøve kommende generationer en stor og værdifuld del af den danske historie og kulturarv, mener Ældre Sagen.

Fra og med næste sæson vil DR ikke længere byde på realityklassikere som “Din Vildeste DNA-Makeover”, “Årets Sociale Selvmord” og den rørende prisvinder om en vaskeægte personlig og professionel deroute: “Noah Jensen går i hundene”.

Danmarks Radio har nemlig valgt at nedlægge DR Reality til fordel for en større satsning på den unge generation, som man endelig mener at kunne nå med tv-bingo, britiske krimiserier og glemte film fra Anden Verdenskrig.

Minder om ungdommen
Men det er Ældre Sagen slet ikke tilfreds med.

“Man fjerner de unges mulighed for at tage del i en stor og værdifuld del af dansk historie og kulturarv samtidig med, at vi seniorer ikke har nogen programmer, der appellerer til os,” udtaler Ældre Sagens formand, den 102-årige Julie Koch, der har været fan af DR Reality i over 20 år, fordi programmerne minder hende om hendes ungdom.

Formanden bakkes op af Ældre Sagens kulturpromoter, 99-årige Rikke Gravesen, der er kendt for det store sanserum for senildemente i Aarhus Ø, Hipster 4 Life.

“Reality-programmerne rummer helt unikke og folkekære fortællinger, der er afgørende for skabelsen af en national identitet. Udsendelser som ‘Find Susies bryster’ og ‘Match politikerne med deres kønssygdom’ har været med til at forme det moderne Danmark og er byder desuden på helt særlige stilistiske kvaliteter,” fortæller Rikke Gravesen og nævner blandt andet kanalens nostalgiske 4K-streaming og det store fokus på realistiske forbilleder:

“Vi lever i en individualistisk tid, hvor det gælder om at præstere i uhørt grad og nærmest være skuespiller i eget liv, så ingen ser ens problemer. Der giver realitystjernerne os et helt andet billede af, hvor jævnt, gennemsnitligt og lettere sørgeligt et menneskeliv også kan være.”

Tryghed i laptops
Danmarks Radio forstår Ældre Sagens frustrationer, men vil ikke fortsætte med kanalen. Til gengæld vil DR’s generalofficerskommandantredaktør, Heidi Vang, forsøge at imødekomme seniorerne på anden vis:

“Vi vil tilbyde dem at købe vores aflagte laptops, så de kan nyde vores nye programmer på et medie, de er tryggere ved.”