Foto: "Yobro", Bigstockphoto.com

Skolesundhedsplejens indsats for at spotte mistrivsel i tide skal udvides, så skoleelever fremover via spørgeskemaer skal rapportere om forældrenes motionsvaner og andre faktorer, der kan gøre dem til dårlige eksempler for børnene.

Den københavnske skolesundhedspleje indkalder systematisk forældre og skoleelever til en samtale om børnenes kost- og motionsvaner. Det sker for at kunne gribe ind i tide, hvis det viser sig, at et barn spiser usundt eller sover eller motionerer for lidt.

Men det er ikke nok at overvåge børnene, erkender sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomasen (SF). Hun ønsker derfor ordningen udvidet, så der også kommer fokus på forældrenes vaner.

“Forældre skal være gode eksempler for børnene, så vi er nødt til at vide, hvor længe de ligger inaktivt på sofaen i weekenden, og om de spiser økologisk nok,” udtaler hun.

Vi skal lære af historien
At det er børnene, der skal svare på, om hjemmets voksne får tilstrækkelig motion og i øvrigt lever et sundt og ansvarligt liv, sker for at sikre, at forældrene ikke pynter på svarene.

“Vi ved af erfaring, at voksne har det med at pynte på virkeligheden. Her kan vi lære af historien, hvor fx eksempler fra 2. verdenskrig viser, at man fanger langt flere, hvis man lader det være op til børnene at fortælle, hvordan deres forældre lever,” lyder det fra Ninna Thomsen, der tilføjer, at der er god opbakning til forslaget.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, er blandt tilhængerne.

“Vores børn er samfundets mursten. Dem skal vi værne om. Den enkelte familie kan ikke bare sige, at børnene er deres, for når de er blevet voksne, skal vi alle bruge dem. Derfor er vi nødt til at gribe ind, hvis forældre forsømmer at spise sundt og motionere regelmæssigt,” siger hun.

Far er en sofakartoffel
For skolesundhedsplejerske Helene Esrum er der ingen tvivl om, at der er et stort behov for, at også forældrenes vaner kommer i offentlighedens søgelys.

“Jeg har holdt de her samtaler i indskolingen, og du drømmer ikke om, hvor mange gange jeg har hørt de små pus sige ting som, at deres far er en sofakartoffel, eller at forældrene sidder med fødderne på bordet og læser tegneserier og spiser usunde snacks, når børnene er lagt i seng,” fortæller hun og slutter:

“Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan der kan komme sunde og samfundsduelige mennesker ud af den slags opvækstvilkår.”