Hellere en sekulær diktator end en demokratisk valgt krigsmager som Putin, der vil udbrede sin ortodokse fanatisme til hele Østeuropa, mener partiets udenrigsordfører, Søren Espersen.

For nylig udtrykte Dansk Folkeparti tvivl om, hvorvidt det egentlig var en god idé at vælte Iraks Saddam Hussein og Libyens Muammar Gaddafi.

Nu følger partiets udenrigsordfører, Søren Espersen, op med endnu en kontroversiel udtalelse, der sætter de sidste 100 års historie i et nyt lys.

“I forhold til det krigskaos, der er under opsejling i Østukraine, var det måske en fordel med Stalin. Han var nok brutal, men hellere det end en religiøs fanatiker,” udtaler Espersen med henvisning til Vladimir Putins stærke bånd til den russiskortodokse kirke.

Gør grin med Putin
“Så snart man giver russerne frie valg, stemmer de en kamplysten og homofobisk mand ind, der laver om på reglerne for at holde sig ved magten, og som ikke er bleg for at skille sig af med sine modstandere,” mener udenrigsordføreren, der ikke kan forestille sig, at Ruslands homoseksuelle har det bedre nu end under Stalin:

“De har selvfølgelig større mulighed for at gøre grin med en mand som Putin, der konstant tager tøjet af for at gå på jagt eller fiske, men det er også den eneste trøst.”

Søren Espersen understreger dog, at hans relativt positive vurdering af Stalin ikke er baseret på, hvad der ville være bedst for den russiske befolkning.

“Jeg tænker på, hvad der gavner Danmark i almindelighed og Arla, Carlsberg og Mærsk i særdeleshed,” udtaler han med henvisning til de russiske sanktioners konsekvenser for danske virksomheder.

Halver ulandsbistanden
Udenrigsordføreren mener desuden, at Vesten tager helt fejl, når man truer Putin for at dæmme op for krisen i Østukraine.

“Det eneste rigtige ville være at halvere ulandsbistanden,” udtaler han.

Hos Enhedslisten er man overraskende nok enige med Dansk Folkeparti og mener heller ikke, at den vestlige kapitalisme burde være gået så voldsomt ind i den tidligere Sovjetunion.

“Det er typisk dansk etnocentrisme at tro, at vi kan eksportere vores liberale kapitalisme og sekulære demokrati til andre folkeslag som russerne og ukrainerne. Naturligvis måtte det ende i kaos, når man giver egoismen og stemmeretten frit spil,” siger Frank Aaen, der er partiets finans- og skatteordfører.